donderdag 27 oktober 2011
Friese boerenkool met rookworst
Over het algemeen kost het mij weinig moeite om voor de dagelijkse kost te zorgen. Elke dag staat er wel wat lekkers op het menu. In huize Johanna houden we het vaak eenvoudig; een lekkere aardappel, verse groenten en een stukje vlees gaat er altijd wel in. En op z'n tijd een rijstmaaltijd of iets Italiaans voor de afwisselig. Wel richt ik mij op het seizoen. Vandaar dat de winterse stampotten nu weer in de belangstelling staan.
Tot mijn verbazing vond ik het recept voor vanavond in de Appie App via de receptenvinder. Ik was mij er niet van bewust dat men in Friesland een aparte variatie van deze stampot hanteert middels het toevoegen van Friese Nagelkaas en geraspte appel. Nu wil het geval dat wij deze kaas erg smakelijk vinden en ik niet afkerig ben voor nieuwigheden. Het resultaat mocht er zijn. Deze variatie is het aanbevelen waard.
Friese boerenkool met rookworst
Ingrediënten:
200 gram Friese Nagelkaas
1 kilo kruimige aardappels
450 gram gesneden boerenkool
2 goudreinetten
100 milliliter kookroom
1 runder rookworst
Zout en peper
Attributen:
Stamper
Bereiding:
Schil de aardappels, wassen en in vieren snijden. Doe de aardappels in een grote pan en leg de boerenkool er bovenop. Voeg een laagje water met zout toe en kook in circa 20 tot 25 minuten gaar.
Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze bovenop de boerenkool en laat voor ongeveer 15 minuten meeverwarmen.
Snij de kaas in kleine blokjes. Schil de appels en rasp deze grof. Intussen de kookroom verwarmen.
Haal de worst uit de pan en giet de aardappels met boerenkool af. Stamp deze fijn. Voeg de kookroom erbij en stamp verder tot een smeuige massa. Gebruik een weinig verse peper naar smaak.
Voeg de kaasblokjes en de geraspte appel toe. Verwarm de stampot nog ongeveer 1 minuut door.
Serveer met rookworst.
Smullen maar!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Vooral de appels erin lijkt me best lekker. Gewone boerenkoolstamppot is een zwaar gerecht. Overigens staat de kaas niet bij je ingrediënten vermeld, Johanna!
BeantwoordenVerwijderenwat ziet dat er heerlijk uit, leuk dat je al je recepten met ons deelt,ga je volgen.
BeantwoordenVerwijderenfijn weekend
gr Stina
@Nell: Foutje bij knip- en plakwerk. Alles staat nu vermeld.
BeantwoordenVerwijderen@Stina: Welkom op mijn blog.
Groet Johanna.
Ik lust bijna alles, maar Friese nagelkaas is nu iets dat ik echt niet lekker vind!
BeantwoordenVerwijderen