maandag 16 mei 2011

Amaretto crème brûlée


Een crème brûlée hoeft niet gecompliceerd te zijn om goed te zijn. De toevoeging van de Italiaanse likeur Amaretto di Saronno en wat amandelsnippers zorgen voor een overheerlijk nagerecht. Een gemakkelijk te bereiden gerecht, snel maar zeer smaakvol. Een traktatie voor de eter.

Zelf doe ik de voorbereidingen voor de crème brûlée. Mijn man zorgt voor de afwerking. Dat wil zeggen hij draagt zorg voor het branden van de suiker. Dat gebeurt in de garage met een hobbybrander, vlak voordat het gerecht als dessert op tafel wordt geserveerd. In principe een eenvoudig klusje waar ik ook voor zou kunnen zorgen. Maar ja; branden en mannen! Dan weet je het wel.

Amaretto crème brûlée

Ingrediënten:

8 eieren (M)
60 gram fijne tafelsuiker
625 milliliter slagroom
125 milliliter Amaretto di Saronno

Afwerking:

6 theelepels amandelsnippers
3 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden:

6 ronde soufflébakjes
1 braadpan
Eventueel een brander.

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).
Splits de eieren voorzichtig. Alleen de dooiers zijn nodig voor dit gerecht. Het eiwit kan in de diepvries bewaard worden voor een andere toepassing.

Meng met een vork de eierdooiers en de suiker in een kom. Giet de room in een steelpan en breng langzaam tegen de kook aan. Klop de room dan geleidelijk door het dooiermengsel.

Roer er de Amaretto door en zeef de custard boven de steelpan.

Zet 6 soufflébakjes in een braadpan en verdeel de custard er over. Giet zoveel warm water rond de bakjes dat ze half onderstaan. Bak dan 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de custard net stevig, maar in het midden nog zacht is.

Laat de bakjes in het water afkoelen. Neem ze eruit en zet ze voor 3 tot 4 uur in de koelkast.

Bestrooi voor het opdienen met de amandelsnippers en de poedersuiker. Karamelliseer de suiker met een brander of onder een hete grill. Zet tot het moment van serveren weg op kamertemperatuur.

Smullen maar!

3 opmerkingen:

  1. Mmmm, ziet er erg lekker uit. Ik denk dat het met de Amaretto erbij perfect smaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze heb ik ook eens gemaakt. Alleen door het karameliseren waren mijn amandeltjes een beetje verbrand. Als ik het weer maak, rooster ik mijn amandeltjes eerst en doe ze er dan na het karameliseren op. Had jij daar ook last van ? Maar verder,als ik mij goed herinner was hij super met die amaretto.

    BeantwoordenVerwijderen