woensdag 22 september 2010

Hachee



Inderdaad, ik weet het. Het is nog lang geen winter. Maar ik moest dit gerecht gewoonweg maken. A: omdat ik er zin in had en B: bij de slager heb ik mooie doorregen runderlappen gekocht.

Dit recept heeft een lange geschiedenis in De Keuken van Johanna. Het basisrecept komt van mijn moeder, maar in de loop der tijd heb ik het een en ander er aan toegevoegd. Op speciaal verzoek van mijn man gebruik ik nu ook Trassie en een scheut Ketjap Manis. Het resultaat is een heerlijke volle hachee met een knipoog naar de Indische keuken.

De van oorsprong lichtzure smaak die zo kenmerkend is voor hachee leent zich uitstekend voor een wat zoetere groente. Normaal serveer ik dit gerecht dan ook met rode kool (met appel) en kruimig gekookte aardappelen of een zelfgemaakte aardappelpuree.Doordat mijn hachee verrijkt is met Trassie en Ketjap kan je deze stoofschotel combineren met rijst. Het liefst Pandan rijst want dat heeft zo’n lekkere volle smaak.

Ingrediënten:

500 gram doorregen runderlappen
Zout en peper
1 hoekje Trassie
5 uien
1 vleesbouillontablet
75 gram boter of margarine
30 gram bloem
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 theelepel suiker
1,5 eetlepel appelstroop
1 flinke scheut Ketjap Manis
4 eetlepels azijn

Bereiding:

De runderlappen in blokjes snijden. Bestrooien met zout en peper. Trassie erboven verkruimelen.

De uien pellen, doormidden snijden en daarna in partjes.

Circa 4 deciliter water aan de kook brengen en het bouillonblokje erin oplossen. Een paar minuten zachtjes laten koken.

Intussen in een braadpan boter verhitten. Uien toevoegen en zachtjes laten fruiten. Ongeveer 5 – 8 minuten. De uien moeten een licht bruin verkleuren, net niet aanbranden. Daarna de uien uit de pan nemen.

De pan opnieuw met wat boter verhitten en het vlees op een matig hoog vuur licht bruin bakken. Ongeveer 5 minuten. Bloem erover strooien, mengen en een halve minuut meebakken.

Aan het vlees toevoegen: de uien, hete bouillon, laurierblaadjes, kruidnagels, suiker, appelstroop, azijn en Ketjap Manis. Al roerend aan de kook brengen. Met een deksel op de pan op een laag vuur circa 3 uur zachtjes stoven. Af en toe omscheppen.
Voor het opdienen wel de kruidnagels en de laurierblaadjes verwijderen.

De smaak van dit gerecht komt ten volle tot zijn recht als het een dag van te voren gemaakt is.

Smullen maar!

dinsdag 21 september 2010

Druiven-Appeljam



De druiven hebben het goed gedaan dit jaar. Aan mijn twee druiven hangen mooie trossen en nu is het tijd om te oogsten. In het voorjaar heb ik een aantal wijnbladeren gebruikt voor het recept ‘Gestoofde wijnbladeren’, maar nu zijn de druiven zelf aan de beurt. Ik heb een heerlijke druivenjam gemaakt. Met de toevoeging van appel en kruiden geef ik de zelfgemaakte jam wat extra body mee.

Jammer dat ik nog niet heb kunnen determineren welke druivensoort in mijn tuin groeit. Bij koop van het huis, jaren geleden, stonden de twee druiven al in de tuin. De smaak zal er in ieder geval niet minder lekker om zijn.

Wel laat ik een aantal dikke trossen hangen: in het najaar of de vroege winter bevolken dan hele zwermen vogels de struiken om de vergeten druiven voor mij opruimen. De vruchten die op de grond in mijn tuin terecht komen laat ik liggen voor de roodborstjes en de verschillende soorten meesjes die elke winter mijn tuin met een bezoek vereren. Deze maken dankbaar gebruik van de gelegenheid hun wintervoedselvoorraad aan te lengen. Ik zal dus weer volop kunnen genieten van dit aanblik.

Druiven-appeljam

Ingrediënten:

1,5 kg druiven, afgewogen en schoongemaakt
0,5 kg zure appels, afgewogen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
0,5 kg geleisuiker
1 wijnglas prosecco (of witte wijn)
sap van 1 limoen
1 takje verse rozemarijn
1 takje verse tijm
5 gekneusde jeneverbessen
5 peperkorrels
(grof) zout
1 kleine eetlepel aceto balsamico

Attributen:

3 schone jampotten
Draaizeef of blender

Bereiding:

Rozemarijn, tijm, jeneverbessen, peperkorrels en zout in bodem prosecco aan de kook brengen en een tijdje laten trekken op een zacht vuur.

Druiven en appels met een wijnglas prosecco en het limoensap in een grote pan aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot de vruchten zacht zijn.

Vruchtenmengsel door draaizeef draaien of fijn draaien met de blender.

Vruchtenpulp afwegen en mengen met de geleisuiker. Kruidenmengsel en aceto balsamico toevoegen. Drie uur laten rusten zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

Vruchtensuiksermengsel aan de kook brengen en 4 minuten flink laten doorkoken.
In schone jampotten doen.

De jam smaakt heerlijk op brood, maar ook bij een wildschotel en bij ijs. Of serveer de jam als extra smaakmaker op een kaasplank.

Smullen maar!

zondag 12 september 2010

Panini Coronation Chicken


Tijdens de vakantie in Schotland heb ik uitgebreid kunnen genieten van de Britse keuken. De meeste gerechten vielen wel in de smaak. Een ‘English Breakfast’ gaat alleen na een paar dagen wel vervelen. De witte bonen in tomatensaus en de vette worstjes op een nuchtere maag kan ik nou eenmaal niet echt waarderen, maar een smakelijk gekruide Black pudding daar zeg ik geen nee tegen. Op het ontbijt buffet kan je helaas niet kiezen uit vers gebakken broodjes. Het enige brood dat aangeboden wordt is vers geroosterd brood (toast).

In de kleine Schotse plaatjes waar tijdens de motortocht gestopt werd voor de lunch was er gelukkig wel volop keuze aan broodjes, sandwiches en panini’s.
Eén van mijn voorkeuren was deze Panini Coronation Chicken. Een malse kipvulling met een smeuïge kerrydressing. Een beetje te vergelijken met een kipkerriesalade. Oorspronkelijk is deze kipkerrysalade gemaakt ter ere van de kroning van de Engelse Koningin Elizabeth. In de loop der tijd is dit gerecht uitgegroeid tot een Britse klassieker.

Ik zou zeggen proberen maar, want je likt je vingers erbij af. Letterlijk en figuurlijk.

Panini Coronation Chicken

Ingrediënten:

4 scharrelkip filets
500 milliliter kippenbouillon
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
½ theelepel korianderzaad
125 milliliter crème fraîche
100 millilter mayonaise
2 theelepel garam masala
1 eetlepel mangochutney
Vlees van 1 verse mango, in fijne blokjes gesneden
Vers gemalen zout en peper
8 sneetjes wit brood

Attributen:

Panini grill

Bereiding:

De vulling:
Verwijder eventueel overtollig vet of pezen van de kipfilets. Breng de bouillon aan de kook, voeg tijm, laurier en korianderzaad toe. Pocheer de kipfilets in de bouillon gedurende 5 minuten. Til de filets uit de bouillon en laat afkoelen.
De bouillon kan later gebruikt worden voor een soep of een ander gerecht.

Meng de crème fraîche, mayonaise en garam masala. Voeg de mangochutney en het vruchtvlees toe. De dressing moet een subtiele kick hebben zonder dat de curry overheerst.

Snij de kipfilets in hapklare stukken en voeg toe aan dressing. Zet dit mengsel in de koelkast voor minimaal 3 uur of het liefst een hele nacht.

De panini:
Besmeer de buitenzijden van de sneetjes wit brood.
Beleg vier sneetjes brood met de kipvulling en sluit deze af met een sneetje brood.
Leg de broodjes op de verwarmde grill en rooster deze voor ongeveer 5 minuten of tot dat mooie goudbruine strepen op het brood ontstaan.

Smullen maar!

maandag 6 september 2010

Millionairs Shortbread


Helaas zit mijn vakantie er al weer op. Ik kijk terug op een fantastische motortocht langs de oost- en noordkust van Schotland of anders gezegd, the Highlands. Niet alleen het eiland Sky was in de route opgenomen, maar ook het meest noordelijke plaatsje Durness op ‘58⁰ Noord’ heb ik mogen bewonderen. Wat een magnifiek en ongerept landschap.

En wat een uitgesproken mooi weer heb ik gehad. Van de tien dagen dat ik rondgereden werd op de motor, heb ik maar één dag regen gehad. Maar toen was ik ook doorweekt. Gelukkig bleef met maar bij die ene dag. De rest van de tour werd het weer alleen maar beter, tot en met de laatste dagen in Edinburgh.

Natuurlijk heb ik niet alleen mijn ogen de kost gegeven, ook mijn smaakpapillen waren druk bezig. Veel Schotse homemade bakery’s en ook het traditionele Haggis zijn geproefd. Dus veel inspiratie opgedaan voor allerlei recepten. Jammer genoeg kon ik niet veel inkopen doen, want ja, op de motor kan je nou eenmaal niet veel meenemen. Mijn grootste investering in geld en in ruimte was het kookboek ‘Scottish Cookery’. Maar ook enkele blikjes Nestlé Carnation Condensed Milk en één kilo Allison Wholemeal Self-raising Flour pasten nog net in de motorkoffers.

Het recept dat ik gewoonweg moest maken omdat het zo origineel Schots is en omdat de vakantie zo ‘rijk’ met zonneschijn overgoten was, is daarom:

Millionairs Shortbread

Ingrediënten:

Voor het deeg:
250 gram patent bloem
75 gram fijne kristal suiker
175 gram boter

Voor de karamellaag:
100 gram boter
100 gram bruine basterd suiker
2x 397 gram Gecondenseerde melk (Nestlé Carnation Condensed Milk)

Voor de chocoladelagen:
100 gram pure chocolade
100 gram melk chocolade
25 gram witte chocolade

Attibuten:
1 Swiss Roll bakblik 23 x 33 cm


Bereiding van het deeg:

Verwarm de oven voor op 180 graden (Heteluchtoven 165 graden).

Snij de boter in blokjes en meng deze met de bloem, zout en de suiker. Kneed tot een samenhangend deeg. Beleg een rechthoekig bakblik met licht ingevet bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem. Prik met een vork enkele rijen gaatjes in het deeg.

Zet het bakblik in de oven en bak in 20 minuten totdat de bovenkant een beetje goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik.

Bereiding van de karamellaag:

Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Blijf bij de pan, anders brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is. Als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien.

Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen.

Bereiding van de chocoladelaag:

Smelt de pure chocola met de melkchocolade au bain marie in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water. Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.

Smelt de witte chocola en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de bruine chocoladelaag nog zacht is, dan krijg je een mooi marmereffect. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de witte chocola.

Laat de koek enigszins afkoelen en snijdt in stukken. Bewaar de koek in de koelkast.

Smullen maar!