zondag 12 september 2010

Panini Coronation Chicken


Tijdens de vakantie in Schotland heb ik uitgebreid kunnen genieten van de Britse keuken. De meeste gerechten vielen wel in de smaak. Een ‘English Breakfast’ gaat alleen na een paar dagen wel vervelen. De witte bonen in tomatensaus en de vette worstjes op een nuchtere maag kan ik nou eenmaal niet echt waarderen, maar een smakelijk gekruide Black pudding daar zeg ik geen nee tegen. Op het ontbijt buffet kan je helaas niet kiezen uit vers gebakken broodjes. Het enige brood dat aangeboden wordt is vers geroosterd brood (toast).

In de kleine Schotse plaatjes waar tijdens de motortocht gestopt werd voor de lunch was er gelukkig wel volop keuze aan broodjes, sandwiches en panini’s.
Eén van mijn voorkeuren was deze Panini Coronation Chicken. Een malse kipvulling met een smeuïge kerrydressing. Een beetje te vergelijken met een kipkerriesalade. Oorspronkelijk is deze kipkerrysalade gemaakt ter ere van de kroning van de Engelse Koningin Elizabeth. In de loop der tijd is dit gerecht uitgegroeid tot een Britse klassieker.

Ik zou zeggen proberen maar, want je likt je vingers erbij af. Letterlijk en figuurlijk.

Panini Coronation Chicken

Ingrediënten:

4 scharrelkip filets
500 milliliter kippenbouillon
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
½ theelepel korianderzaad
125 milliliter crème fraîche
100 millilter mayonaise
2 theelepel garam masala
1 eetlepel mangochutney
Vlees van 1 verse mango, in fijne blokjes gesneden
Vers gemalen zout en peper
8 sneetjes wit brood

Attributen:

Panini grill

Bereiding:

De vulling:
Verwijder eventueel overtollig vet of pezen van de kipfilets. Breng de bouillon aan de kook, voeg tijm, laurier en korianderzaad toe. Pocheer de kipfilets in de bouillon gedurende 5 minuten. Til de filets uit de bouillon en laat afkoelen.
De bouillon kan later gebruikt worden voor een soep of een ander gerecht.

Meng de crème fraîche, mayonaise en garam masala. Voeg de mangochutney en het vruchtvlees toe. De dressing moet een subtiele kick hebben zonder dat de curry overheerst.

Snij de kipfilets in hapklare stukken en voeg toe aan dressing. Zet dit mengsel in de koelkast voor minimaal 3 uur of het liefst een hele nacht.

De panini:
Besmeer de buitenzijden van de sneetjes wit brood.
Beleg vier sneetjes brood met de kipvulling en sluit deze af met een sneetje brood.
Leg de broodjes op de verwarmde grill en rooster deze voor ongeveer 5 minuten of tot dat mooie goudbruine strepen op het brood ontstaan.

Smullen maar!

1 opmerking: