dinsdag 23 februari 2010

Donker Meergranen brood met abrikozen, rozijnen en walnoten


De Cottage Bread Donker Meergranen-mix heb ik altijd wel in huis. Het brood kan je zonder vruchten maken, maar is ook goed samen te stellen met allerlei soorten vruchten en noten. Vaak voeg ik ook nog dadels of vijgen toe. Vandaag heb ik de variant met alleen abrikozen, rozijnen en noten gemaakt, want iets anders kwam ik niet tegen in de voorraadkast.

Een sneetje van het vers gebakken brood heb ik zojuist besmeerd met vijgenjam. Zo kan je dit brood heel goed combineren. Het smaakte naar meer!

Ingrediënten:

500 gram Cottage Bread Donker Meergranen-mix
325 gram lauw water
50 gram abrikozen, klein gesneden
50 gram rozijnen
50 gram walnoten, kleine stukjes
Zonnebloemolie

Bereiding:

Kneed het deeg en het water in de KitchenAid met de deeghaak in 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Keer eenmaal zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in circa 1 uur tot ongeveer dubbel volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en bol losjes op. Laat de bol ongeveer 15 minuten liggen.
Vorm er dan een busbrood van:
Uitrollen tot een rechthoek.
Strooi een gedeelte van de vulling over het deeg.
Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg. Doet ditzelfde met de linkerkant. Weer plat rollen (tot de breedte van het bakblik).
Strooi het restant van de vulling over het deeg.
Het deeg stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Met de naad naar beneden in het bakblik leggen.

Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat het deeg in 40 tot 60 minuten tot bijna het dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven voor op 220 graden.

Bakken:
Bak het brood ongeveer 20 minuten in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 200 graden. Bak daarna nog 25 minuten lekker bruin en gaar. Stort het brood direct op een rooster en laat het afkoelen voordat je het brood aansnijdt.


Smullen maar!

maandag 22 februari 2010

Fryske Dûmkes (Friese duimpjes)


Met het maken van koekjes had ik tot voor kort altijd een probleem. Niet zo zeer het voorbereiden en bakken, maar bij het bewaren. De zelf gebakken koekjes moesten snel gegeten worden, omdat de houdbaarheid te snel achteruit ging. Na een paar dagen kon ik ze niet meer zo krokant en bros serveren als ik eigenlijk zou willen.
Maar nu heb ik een oplossing. Sinds kort ben ik in het gelukkige bezit van een FoodSaver V2860. Een vacumeerapparaat met een fantatische accessoire, namelijk een voorraadpot welke ik ook kan vacumeren.

Afgelopen weekend heb ik de proef op de som genomen. Op de plank lag een recept dat ik al een tijdje wilde maken. Niet ingewikkeld maar wel heel lekker. De Fryske Dûmkes.

En het resultaat mag er zijn (al zeg ik het zelf). Zelfs vandaag zijn de koekjes nog lekker krokant. Natuurlijk moet ik niet vergeten de voorraadpot, na iedere keer openen, weer vacuum te maken. Maar dat is nu geen probleem meer.




Ingrediënten:

150 gram boter
150 gram bruine basterdsuiker
2 eieren
250 gram bloem
1 mespuntje zout
100 gram hazelnoten
1 theelepel anijszaad
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Roer de boter zacht in een kom en maak met de suiker en de eieren een smeuïge massa. Zeef de bloem in gedeelten met het zout boven de kom en kneed alles tot een deeg. Hak de hazelnoten heel fijn en voeg ze met het fijngewreven anijszaad, gemberpoeder en kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd een klein stukje af en maak een klein rolletje. Druk deze met je duim plat tot ongeveer 4 cm lang en 2 cm breed.

Leg deze platgemaakte rolletjes op een met bakpapier bekleede bakplaat. Bak de dûmpkes in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar.

Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen en druk nogmaals met de duim de warme koekjes even in.

Smullen maar!

maandag 15 februari 2010

Omega 3-brood


De oven werd vandaag toch al gebruikt en in de voorraadkast stond nog een pak Soezie All-in-mix Omega 3-brood. Dit pak loopt tegen het einde van de houdbaarheidsdatum aan, dus ook nog maar een brood gebakken. Dit meel had ik aan het begin van de winter gekocht met de gedachte 'als we ingesneeuwd raken, dan is er voldoende meel in huis om verse broden te maken'. Hoewel het best wel veel gesneeuwd heeft de laatste tijd, heeft mij dat niet belemmerd naar buiten te gaan. Zelfs zaterdag 30 januari, toen bijna geheel Nederland onder gesneeuwd was, kon ik nog naar Oldenhof in Hilversum voor de workshop Broodbakken. Vandaar dat ik nu toch maar, in de nadagen van deze lange witte winter, de restanten van het broodmix heb opgemaakt.

Ingrediënten:

600 gram Soezie All-in-mix Omega 3
410 gram water

Attributen:

Broodvorm 30 cm ingevet met zonnebloemolie

Bereiden:

Doe de mix en het water in de kom van de KitchenAid en kneed met een deeghaak in circa 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg eventueel nog een heel klein beetje water toe.

1e rijs
Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1x keren tot alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in circa 1 uur tot het dubbele volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en bol luchtig op. Laat afgedekt 15 tot 30 minuten liggen.
Uitrollen tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net ovet het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Rol weer plat (tot de breedte van het bakblik) en rol het deeg stevig op en druk de naad dicht. Met de naad naar beneden in het bakblik leggen. Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat het deeg in 45 tot 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Verwarm de oven intussen tot 220 graden.

Bakken:
Bak het brood in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Stort het brood direct op een rooster en laat het afkoelen voordat je het gaat snijden.

Smullen maar!

Winterse cheesecake


De verleiding kon ik vanmorgen niet weerstaan. Het straatje, dat ik gisterenavond nog zo mooi sneeuwvrij gemaakt had, was bedekt met een heel fijn laagje poedersneeuw. Onmiddellijk kreeg in een visioen van de cheesecake welke ik een paar weken geleden gebakken had. Die smaakte heerlijk, maar het recept was zoekgeraakt. Waarschijnlijk met het oudpapier meegegeven.
Het recept stond in het AD en een redactielid van deze krant heeft mij met een e-mailbericht de verloren receptuur doorgestuurd. Hartelijk dank daarvoor.

Aan het resultaat op de foto zie waarom ik de associatie maakte tussen de winterse omstandigheden en deze verrukkelijk cheesecake.

Ingrediënten:

125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bloem
250 gram lichte basterdsuiker
200 gram koude gezouten roomboter, in blokjes gesneden
4 eieren
1 eetlepel kaneel
500 gram kwark
8 fijngesneden, gedroogde abrikozen
50 gram rozijnen

Attributen:

1 springvorm van 24 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200˚C. Kneed het bakmeel, de bloem, de helft van de basterdsuiker, de boter en 1 ei met koele handen goed door elkaar tot een soepel deeg. Ik gebruik de KitchenAid.
Het deeg een half uur in de koelkast oplaten stijven. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de springvorm met het deeg.

Splits de eieren boven een kom door ze doormidden te breken en het eiwit op te vangen in de kom. Meng de eierdooiers en de rest van de basterdsuiker, de kaneel, de kwark, de gedroogde abrikozen en rozijnen goed door elkaar.
Klop de eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door het dooiermengsel.
Schenk het mengsel op de bodem in de taartvorm en zet deze in het midden van de voorverwarmde oven.
Bak de taart in circa 50 minuten gaar en goudgeel. Laten afkoelen in de vorm.
Zet de taart daarna minstens 1 uur in de koelkast voor je serveert. Koud smaakt deze cheesecake het lekkerst! Bestrooi eventueel nog met poedersuiker.

Smullen maar!

zaterdag 13 februari 2010

Witte broodjes met semolinameel


Een paar weken geleden heb ik een workshop broodbakken gevolgd. Deze workschop werd gegeven door de maakster van de blog 'Uit de keuken van Arden'. Al een tijdje volg ik deze blog en probeer recepten van met name het bakken van broden. Niet altijd een succes van mijn kant, maar na een zaterdag onderleiding van haar, ben ik deeg gaan leren kennen en waarderen. Ik durf nu te kneden, voelen en vormen.

De witte bollen stonden op het programma van de workshop. Het is een succes en nu heb ik ze voor de derde week achtereenvolgens gemaakt. Nog velen zullen volgen.

Ingrediënten:

400 gram tarwebloem
100 gram semolinameel
7 gram droge gist
10 gram suiker
9 gram zout
15 gram zonnebloemolie
300 gram water, lauwwarm

Bereiding:

Voor de bereiding van het deeg gebruik ik een KitchenAid standmixer.
Doe alle ingrediënten in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ca. 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukje en maak er bolletjes van. Laat afgedekt ca. 10 minuten liggen.

Bolletjes:
Bol de stukjes deeg nogmaals op en leg een paar centimeter uit elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat de broodjes op kamertemperatuur in 45 tot 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 graden. Ik gebruik zelf een heteluchtoven. De temperatuur van een heteluchtoven moet ongeveer 10% lager ingesteld worden dan een elektrische oven. Voor deze witte broodjes stel ik in op 200 graden.

Bakken:
Bak de broodjes in ca. 15 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen op een rooster.

Smullen maar!

maandag 8 februari 2010

Appelcake met amandelspijs en gember



Al vele jaren verzamel ik recepten, probeer ik ze uit en laat ik ze proeven.
En nu, vandaag, maak ik mijn eerste blog met een bijna 20 jaar oud recept uit de Allerhande. Deze heerlijke cake heb ik gemaakt ter gelegenheid van mijn 10-jarig jubileum op mijn werk. Mijn collega's hebben ervan gesmuld.

Appelcake met amandelspijs en gember
(12 plakken)

Ingrediënten:

200 gram boter
200 gram suiker
200 gram bloem
4 eieren
2 eetlepels bakgember
2 theelepels citroenrasp
1 mespuntje zout
2 middelgrote appels (Elstar)
2 eetlepels Calvados
150 gram amandelspijs
1 zakje amandelschaafsel à 45 gram
1 eetlepel boter (om in te vetten)
1 eetlepel bloem (om te bestuiven)
1 cakevorm (circa 28 cm)


Bereiden:

Oven voorverwarmen op 175 graden. Cakevorm invetten en bestuiven met bloem. In kom boter en suiker met mixer in circa 10 minuten tot een smeuïge crème kloppen.

Eén voor één eieren erdoor kloppen. Volgende ei pas toevoegen wanneer vorige helemaal is opgenomen. Bloem erboven zeven (1 eetlepel bloem achterhouden) en met bakgember, citroenrasp en zout luchtig door beslag scheppen.

Appels schillen. Appels tot aan klokhuis met kaasschaaf in dunne plakken schaven. Plakken overdoen in kom en besprenkelen met Calvados. Achtergehouden bloem erdoor roeren. Met kaasschaaf amandelspijs in dunne plakken schaven.

1/3 Deel van beslag in cakevorm scheppen. Bovenkant gladstrijken. Helft van amandelspijs en helft van appelplakjes erover verdelen.
Afdekken met 1/3 van beslag. Bovenkant gladstrijken. Rest van amandelspijs en rest van appelplakken erover verdelen. Afdekken met rest van beslag.
Bovenkant gladstrijken en bestrooien met amandelschaafsel.

In het midden van de oven circa 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Uit de oven halen en laat 10 minuten koelen in de vorm. Stort de cake daarna op een rooster om volledig te laten afkoelen.

Smullen maar!