dinsdag 13 april 2010

Wit brood met semolinameelRuik je het? Zo uit de oven!
De geur van vers gebakken brood overheerst nog in mijn keuken.
Vanmorgen vroeg begonnen met het bakken van dit wit brood. Even weer terug naar de basis. Alle recepten voor taarten, cake en koeken zijn even opzij geschoven. Na de Paasdagen met alle (chocolade)eitjes en aanverwanten moet ik even pas op de plaats maken. Alle lekkernijen van de laatste maanden hebben de nodige pondjes opgeleverd. Wil ik van de zomer nog in mijn bikini passen, dan zal ik even op de calorieën moeten letten. Dus geen snoepgoed meer, het wijntje even laten staan en concentreren op meer bewegen en minder zoetigheid.

Het koken van de avondmaaltijd zal vanaf vandaag weer 'slank' zijn en met het bakken beperk ik me tot basisrecepten voor brood. Vandaar dit eenvoudig te maken, maar heerlijk smakend:Wit brood met semolinameel (Van Arden)

Ingrediënten:
480 gram tarwebloem
120 gram semolinameel
8 gram droge gist
12 gram suiker
12 gram zout
30 gram zonnebloemolie
260 gram water, lauwwarm

Bereiding:
Doe alle ingrediënten - behalve het zout - in de kom. Roer met een houten lepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Voeg het zout na 5 minuten toe.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en bol losjes op. Laat afgedekt 15 tot 30 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: uitrollen tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg. Doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat rollen (tot breedte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Met de naad naar beneden in het bakblik leggen. Dek af met ingevet plactic folie.

2e rijs:
Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 220 ºC.

Bakken:
Bak het brood in circa 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 graden. Bak in nog 20 tot 25 minuten gaar en bruin (totale baktijd is dan 35 tot 40 minuten). Stort het brood direct op een rooster en laat het afkoelen voordat je gaat snijden.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten