woensdag 21 oktober 2020

GoulashHet is tijd voor een stoofschotel. De herfstbuien trekken voorbij en een stormachtige wind zwelt langzaam aan. De boodschappen voor dit gerecht van Hongaarse oorsprong zijn al in huis gehaald.

Rundvlees van de plaatselijke ambachtelijke zelf-slachtende slager is hiervoor een must. Vlees is namelijk het hoofdbestanddeel van deze stoofschotel. Dit vlees behandel je met alle zorg. Laat het op kamertemperatuur komen voordat je begint en je moet de tijd nemen om de schotel te laten sudderen.

Het resultaat is ongelooflijk lekker, het vlees zal zacht zijn en uit elkaar vallen. De specerijen maken het af en je zult genieten van dit wereldse gerecht. Een klassieker onder de stoofschotels.


Goulash

Ingrediënten:

900 gram runderriblappen
1,5 eetlepel bloem
zout naar smaak
25 gram margarine
3 uien, in ringen gesneden
3 tenen knoflook, gekneusd en gesneden
3 kleine winterwortels, in plakjes gesneden
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels gerookt paprikapoeder
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel chilivlokken
1 blikje tomatenpuree
1 runderbouillon blokje, 
500 milliliter water
1 pakje Heinz Tomato Frito (330 gram)
400 gram vastkokende aardappels, in grote blokjes 
1 rode paprika, in reepjes gesneden
1 theelepel gerookt paprikapoeder
olijfolie
gehakte platte peterselie (voor garnering)

Attributen:

1 grote braadpan met dikke bodem

Werkwijze:

Laat het rundvlees op kamertemperatuur komen alvorens deze aan te snijden. 
Snijd de riblapjes in blokjes van ca. 2 centimeter. Strooi de bloem en zout naar smaak over de blokjes en vermeng het geheel totdat alle blokjes omgeven zijn door de bloem.
Verdeel het vlees in drie delen. Dit omdat je zo'n grote hoeveelheid vlees niet in één keer kan braden. 

Zet intussen 500 milliliter water op en breng aan de kook. Voeg het runderbouillonblokje toe en laat deze oplossen. Laat de bouillon zachtjes sudderen tot gebruik.

Zet de braadpan op een hoog vuur met de margarine en laat deze smelten totdat de belletjes gaan verdwijnen. Voeg één deel van het vlees toe en braad het rondom bruin. Haal het eerste deel uit de pan en zet apart. Braad vervolgens de twee andere delen. Eventueel kan je wat extra margarine toevoegen. Schep al het vlees uit de pan.

Voeg wat extra margarine toe en zet het vuur lager naar een middelhoog vuur. Fruit hierin de uien, knoflook en de plakjes winterwortel. Roer regelmatig. Na 5 minuten voeg je de specerijen toe en roer dit wederom goed door. Laat 5 minuten rustig bakken en voeg dan de tomatenpuree toe. Laat het geheel nog 1 minuut bakken.

Voeg de bouillon en Tomato Frito toe aan het ui en wortelmengsel, verwarm het geheel en roer goed door. Voeg tot slot het vlees met aanhangend vocht toe. Breng alles even aan de kook en zet vervolgens het vuur laag en laat minstens 3 uur sudderen.

Ik heb ervoor gekozen het vlees één dag van te voren te maken. De smaken komen dan naar mijn idee nog beter tot hun recht. 

Vervolg op de volgende dag: 

Verwarm de braadpan met het vlees en laat zachtjes sudderen.

Kook de aardappels voor 15 minuten en giet af. 

Bak de reepjes paprika met een scheut olijfolie en voeg al roerend één theelepel gerookt paprikapoeder toe.

Voeg de aardappels en de reepjes paprika bij het vlees en verwarm het geheel nog 10 minuten.

Garneer met  de peterselie en serveer met witte rijst.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten