vrijdag 11 december 2015

Witlofschotel met pompoenchutney



Dit is een remake van een geliefd ovengerecht uit de Keuken van Johanna.

Met witlof kan je alle kanten op. Traditioneel met ham en kaas of zoals ik eerder publiceerde met mangochutney. De bittere smaak van witlof combineert nu eenmaal goed met iets hartigs of juist met een pittig zoetje.

Een aantal weken geleden heb ik een viertal potten pompoenchutney geproduceerd en inmiddels verwerkt in recepten of geserveerd als één van de smaakmakers op een kaasplankje. De laatste pot pompoenchutney heb ik vandaag gebruikt in deze remake.

Witlofschotel met pompoenchutney

Ingrediënten:

500 gram half-om-half gehakt
2 theelepels gehaktkruiden
2 theelepels kerriepoeder
zout en peper
1 pot pompoenchutney
100 gram gemalen oude kaas
8 struikjes witlof
750 gram kruimige aardappels
150 milliliter volle melk, verwarmd
1 klontje boter
1 snuf nootmuskaat naar smaak, vers geraspt
zout en peper

Attributen:

Ovenschaal
Stamper

Werkwijze:

Oven voorverwarmen op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).
Witlof schoonmaken en struikjes in de lengte halveren.
Witlof circa 5 minuten koken, afgieten en laten uitlekken.

De aardappels schillen, halveren en met wat water in 20 minuten gaar koken. De aardappels afgieten en met de verwarmde melk en het klontje boter tot een smeuïge puree stampen. Wat nootmuskaat erboven raspen en verder op smaak brengen met zout en versgemalen peper.

In een koekenpan met antiaanbaklaag gehakt rul bakken. Op smaak brengen met gehaktkruiden, kerrie, zout en peper.

Witlof in een ovenschaal leggen. Achtereenvolgens pompoenchutney, gehakt en puree erover verdelen en kaas erover strooien.

Schotel in het midden van de oven in circa 30 minuten bakken.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen