maandag 29 april 2013

Gekonfijte sinaasappelschillen



De voorbereidingen zijn begonnen. Op zondag 5 mei mag ik weer koken voor ons eetclubje. Het bedenken van een menu was dit keer geen grote opgave. In deze week vol feestelijkheden had ik al snel een keuze gemaakt welke menugangen ik ga bereiden.

Het moest feestelijk zijn; iets met Nederland hebben. En nee, het hoeft niet perse met het Oranje huis van doen te hebben.

Waarom dan dit recept voor de toch duidelijk oranje gekleurde gekonfijte sinaasappelschillen.

Als dessert heb ik iets gekozen, wat ik al eerder op mijn blog hebt geplaatst. Destijds waren alle ingrediënten van mijn boodschappenlijst zonder probleem verkrijgbaar. Maar deze keer stond ik voor een onverhoopte opgave. Ik kan nergens hier in de buurt gekonfijte sinaasappelschillen kopen! Niet bij de notenbar (waar ze toch veel hebben), niet bij de kaasspeciaalzaak (die heeft ook een uitgebreid assortiment met noten en zuidvruchten), niet bij Appie, niet bij de andere supermarkten en zelfs niet bij de toko.

Dan maar zelf maken. En zie hier het resultaat. Een enkel stukje heb ik al geproefd en heeft mijn goedkeuring gekregen. Nu de rest van het dessert nog, maar daar heb ik wel vertrouwen in.
Wordt dus vervolgd.


Gekonfijte sinaasappelschillen


Ingrediënten:

2 grote handsinaasappels
250 gram suiker
250 gram water
Extra water om de schillen te blancheren (3x)

Bereiding:

Boen de sinaasappels goed schoon met warm stromend water. Rol daarna door beide handen om de schil gemakkelijk te kunnen scheiden van het vruchtvlees.
Snijd de sinaasappels in 8 partjes.
Snij het vruchtvlees en zoveel mogelijk van het witte tussenlaagje van de schil weg.
Snijd de schil in reepjes en daarna in kleine blokjes. Verwijder de lelijke stukjes uit de schil.

Zet een pan water op het vuur en laat deze koken. Blancheer de in blokjes gesneden schilletjes één minuut in het kokende water. Haal uit de pan en laat uitlekken.
Herhaal dit nog tweemaal.

Doe in een andere pan 250 gram water en de suiker en laat deze langzaam in z’n geheel oplossen.
Voeg de sinaasappelschiltjes hierbij toe en laat circa 30 minuten heel langzaam koken totdat deze gaar is. De schilletjes zijn klaar als deze zacht is en gemakkelijk door te bijten.


Smullen maar!

dinsdag 23 april 2013

Empanada's met gehakt en chorizo



Heel voorzichtig aan komen de zomerse dagen weer in zicht. De temperatuur gaat zoetjes aan een beetje omhoog. Helaas is er wel steeds weer een kleine terugval; een dagje met regen en zelfs een stormachtige wind, maar het komst van de zomer is wel voelbaar. Het lokt mij in ieder geval naar buiten, voor een fiets- of wandeltocht en natuurlijk het werk en relaxen in de eigen tuin.

Dit vooruitzicht bracht mij het afgelopen weekend tot een uitdaging gericht aan de zomer. Het moest er maar eens van komen. Chillen met een hapje en een drankje, genietend van de vrije dagen en van het ontluikende zonnetje. Met de weekendboodschappen had ik een heerlijke Rioja in huis gehaald, geïnspireerd door het blad Proef& waar ik een uitlokkend wijn & spijs- recept voor een Argentijns pasteitje (empanada’s) had ontdekt. En inderdaad de wijn en de pasteitjes combineren fantastisch goed.


Empanada’s met gehakt en chorizo


Ingrediënten:

25 gram chorizo, in blokjes gesneden
1 sjalotje, fijn gesneden
250 gehakt, half-om-half
1 ei, losgeklopt
30 gram manchego kaas, geraspt
10 groene olijven met ansjovis, in stukjes gesneden
Zout en peper naar smaak

250 gram bloem
125 gram koude boter
5 eetlepels water, koud
1 eidooier, losgeklopt met 1 theelepel water

Attributen:

Deegroller
Bakpapier
Uitsteekvorm

Werkwijze:

Zeef boven een kom de bloem en meng met een mespuntje zout. Snij de boter in dobbelsteentjes en voeg deze bij de bloem. Voeg het water toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat voor ongeveer 1 uur rusten in de koelkast.

Verhit een koekenpan en bak de chorizo op een laag vuur in circa 10 minuten uit. Haal de chorizo uit de pan, zet het vuur hoger en bak in het achtergebleven bakvet het gesneden sjalotje voor ongeveer 1 minuut totdat deze glazig is.

Voeg in een kom het gehakt, de gebakken sjalot, de chorizo, het ei, de kaas en de olijven tezamen en roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit met een deegroller tot een lap van ongeveer 2 tot 3 mm dik. Maak met behulp van een uitsteekvorm 12 deegrondjes van circa 10 cm.

Schep 1 eetlepel gehaktmengsel op elk deegrondje. Bestrijk de randen met water en vouw het deeg over de vulling tot een half maantje. Druk de randen dicht met een vork.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de empanada’s hierop. Bestrijk de bovenkant van de empanada’s met de los geklopte eidooier.

Bak de empanada’s circa 20 minuten in de oven gaar en bruin.

Serveer warm of op kamertemperatuur met Thaise chilisaus.


Eet smakelijk!