dinsdag 28 augustus 2012

Dessert met zomerfruit en witte chocolade



Dit dessert is in de herhaling. Niet dat ik het recept al een keer op mijn blog heb gezet: nee, de vorige keer dat ik dit bereid heb ging het fout bij het plaatsen op mijn blog. Wat was er gebeurd? De bordjes stonden klaar om uit te serveren en ik wilde snel een foto maken. Aldus geschiedde. Het dessert was inmiddels opgepeuzeld en de bordjes waren leeg, toen ik er achter kwam dat het fotokaartje niet in het fototoestel geplaatst was. Ik stond dus met lege handen. Geen foto’s en geen dessert meer. Publiceren op mijn blog had geen zin, want zonder foto wilde ik het recept niet publiceren. Vandaar de herhaling.

Het recept komt van de website van Marie. Zij publiceert elke dag heerlijke Engelse recepten. Al vele malen stond op mijn tafel een gerecht van haar. De Berry and White Chocolate Pudding verscheen eind juli en ik was getriggerd door de eenvoud en de gemakkelijke wijze van bereiden. Een pudding zonder oven maar vanuit de magnetron. Wel heb ik Marie geraadpleegd omtrent de instelling van het wattage in verhouding tot de opgegeven tijd. De vermelding ‘Cook on high in the microwave’ blijkt ongeveer 850 Watt te zijn. De uiteindelijke baktijd bij mijn creatie is 13 minuten.

Het dessert is overigens heerlijk. Volgens mijn partner zelfs ‘the best ever’. De keuze dit nagerecht nogmaals te maken is dan ook geen straf.

Dessert met zomerfruit en witte chocolade

Ingrediënten:

100 gram lichte basterdsuiker
115 gram zachte boter
100 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren (groot)
3 eetlepels melk
100 gram witte chocolade, in brokjes
250 gram zomerfruit, diepvries
Poedersuiker

Benodigdheden:

Ovenschaal

Werkwijze:

Beboter een ovenschaal.

Doe de suiker, boter, bakmeel, eieren en de lepels melk een beslagkom. Mix het geheel 3 minuten totdat het mengsel licht en romig is.

Spatel de chocoladebrokjes en het nog bevroren fruit door de massa en breng het over in een ovenschaal. Bewaar enkele stukjes fruit voor de garnering.

Zet de ovenschaal in een magnetron en verwarm op 850 Watt voor ongeveer 12 tot 13 minuten. De bovenkant van de ‘pudding’ moet bijna droog zijn. Laat vijf minuten afkoelen.

Bestrooi de pudding met poedersuiker en garneer met het overgebleven fruit. Serveer als het dessert nog wat warm is.

Smullen maar!

woensdag 1 augustus 2012

Muffins met blauwe bessen, perzik en soure cream



In mijn allereerste blog publiceerde ik het recept van een heerlijke cake. Appelcake met amandelspijs en gember. Een favoriet van mij die ik al vele malen bereid had. Begin februari 2010 heb ik de bewuste cake getrakteerd aan mijn collega's omdat ik 10 jaar in dienst was bij mijn werkgever.

Vandaag gaat er weer een traktatie mee naar het werk, want je raadt het al; ik fiets inmiddels al 12,5 jaar naar hetzelfde kantoor. En nog altijd met heel veel plezier. Zo midden in de zomer zijn er weliswaar niet veel collega's aanwezig; een groot aantal vieren nog vakantie. Voor de werkenden heb ik deze muffins meegenomen.

Een eenvoudig te maken recept dat afkomstig is uit een App van Good Food Cakes. Door het gebruik van water met een bubbeltje blijft de muffin lekker licht. Voor het geval dat er nog een enkel cakeje overblijft (ik vermoed het echter niet, want ze zijn niet te versmaden) kunnen deze gemakkelijk worden ingevroren. Voor het opdienen dan wel even ontdooien en opwarmen in de magnetron.

Muffins met blauwe bessen, perzik en soure cream

Ingrediënten:

350 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
100 gram lichte basterd suiker
100 gram boter, gesmolten
145 milliliter soure cream
2 eieren, medium
Geraspte schil van een limoen
150 gram blauwe bessen
2 verse perziken, geschild en in stukjes gesneden
6 eetlepels water met koolzuurgas
rietsuiker

Attributen:

12 cakevormpjes
Tray

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden). Zet de cakevormpjes alvast klaar in een tray.

Meng het meel, het bakpoeder en de suiker in een grote kom.
Voeg de gesmolten boter, de soure cream, eieren en de geraspte lemon schil toe. Mix deze massa net zolang totdat een dikke, smeuïge massa ontstaat, maar niet te lang.
Vouw voorzichtig het fruit in en als laatste de lepels water totdat alles gelijk verdeeld is.

Vul de cakevormpjes en sprenkel als laatste het rietsuiker over de vulling.

Zet de vormpjes in de voorverwarmde oven en bak in 25 – 30 minuten gaar tot ze mooi gerezen en bruin gekleurd zijn.

Serveer de muffins als deze nog een beetje warm zijn.


Smullen maar!