woensdag 27 juni 2012

Lasagne met kidneybonen en pittige kaassaus


Variatie, daar hou ik wel van. Niet op elke dag van de week standaard een bepaald gerecht maken. Daarom in de Keuken van Johanna niet standaard woensdag - gehaktdag. Alhoewel, vandaag toch wel gehakt gebruikt als een van de ingrediënten in deze lasagne.

Lasagne maak ik op vele manieren, met verse producten, maar ook weleens met een saus uit een zakje, maar dit heeft niet mijn voorkeur. Soms maak ik de lasagnevellen helemaal zelf met meel en eieren, maar een andere keer als ik wat minder tijd tot mijn beschikking heb gebruik in de verse lasagnevellen van AH. Ook heel erg lekker.

Met de vulling van een lasagne varieer ik veel. Van een traditionele met gehakt of verschillende verse kazen of spinazie met gerookte kip of een gevuld met stukjes zalm. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Verrassend is het recept uit Proef van de Keurslager. Hier wordt gebruikt gemaakt van kidneybonen en de heerlijke kazen Parmezaan en Gruyère. Ik heb vandaag nog als extra vulling rundergehakt aan dit recept toegevoegd.

Lasagne met kidneybonen en pittige kaassaus

Ingrediënten:

1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
250 gram rundergehakt
400 gram kidneybonen
400 gram tomatenblokjes
1 halve rode paprika
10 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
2 eetlepels verse oregano
50 gram boter
3 eetlepels witte bloem
350 milliliter koude melk
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
10 vellen lasagne
100 gram geraspte Gruyère

Attributen:

Ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).

Verhit de olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak daar zacht de ui in. Voeg knoflook toe en maak deze warm. Voeg het gehakt toe en bak rul.

Roer de bonen, tomaatblokjes en de rode paprika erdoor heen. Op smaak brengen met basilicum, oregano, zout en peper. Laat dit 10 minuten garen onder af en toe roeren.

Smelt de boter in een sauspan op een middelhoog vuur. Voeg geleidelijk de bloem toe en roer dit tot een mooie roux. Voeg langzaam de melk toe totdat er een gladde saus ontstaat. Roer de Parmezaanse kaas er doorheen zodat de saus wat dikker wordt.

Verdeel de helft van het bonenmengsel over de bodem van een ovenschaal. Leg er de helft van de lasagnevellen op, dan de resterende bonenmix en vervolgens de resterende vellen. Bedek het geheel met de saus en voeg als laatste een laagje Gruyère toe.

Zet de schaal 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Smullen maar!




dinsdag 26 juni 2012

Aardbeiengratin



Een verrassend fris en romig toetje met heerlijke zoete Hollandse aardbeien. Een traktatie voor jong en oud.

Je zou kunnen denken dat je voor dit dessert de oven moet gebruiken. Maar in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden gebeurd dit niet. Het krokante laagje komt van de basterdsuiker.

De combinatie van slagroom, yoghurt, citroenschil en het zoet van de aardbeien is dit een heerlijke afsluiting van een zomerse maaltijd. Eenvoudig en snel te maken. De ingrediënten voor dit recept zijn gebaseerd op 6 personen.

Aardbeiengratin

Ingrediënten:

300 milliliter slagroom
300 milliliter volle yoghurt
225 gram aardbeien
Geraspte schil van 1 citroen
Beetje fijne kristalsuiker
Beetje citroensap
115 gram lichtbruine basterdsuiker

Benodigdheden:

6 dessertbakjes

Werkwijze:

Klop de slagroom met suiker naar smaak tot zachte pieken. Vouw de yoghurt, enkele fijn gesneden aardbeien en de geraspte citroenschil erdoor. Voeg naar smaak wat suiker en citroensap toe.

Verdeel de overige aardbeien over de bakjes en schep hierover het roommengsel. Strooi de basterdsuiker er in een dun laagje overheen.

Zet de bakjes voor minstens 2 uur in de koelkast, zodat zich een krokant laagje kan vormen.

Smullen maar!

zaterdag 2 juni 2012

Wieringer Stik


Wat is een Wieringer Stik. Dit was voor mij en mijn collega’s tot gisterenmorgen ook een groot raadsel. In de auto naar de bestemming van ons jaarlijks personeelsuitje hebben wij dat uitvoerig besproken en getracht het raadsel op te lossen. Allerlei ideeën borrelden boven, maar deze eenvoudige, maar smakelijke en voedzame oplossing van ons vraagstuk hadden wij niet kunnen bedenken.

Langs de Oosterkade in Den Oever werden wij ontvangen door schipper Jan Rotgans op het schip WR 130, MS “Johanna II”. De naam van het schip is geheel toevallig, maar ik vind het wel een leuke bijkomstigheid en inspireerde mij om over onze culinaire oestertocht te vertellen.

De koffie met een Wieringer Stik stond klaar en al spoedig voerden wij het wad op. Het visnet ging overboord voor de ingrediënten welke de basis zouden zijn van een bisque. Met eigen handen heb ik jonge haringen apart gehouden en krabbetjes en de garnalen gesorteerd. Waddenkok Grote Ben maakte van de schaaldieren een fantastische vissoep. Verser dan vers kan gewoonweg niet. Met wat geslagen room en een paar takjes wilde venkel was dit onze eerste culinaire verrassing van de dag.

Het bijbootje van de Johanna II bracht ons tot vlak voor een zandplaat in het zicht van de marinehaven van Den Helder en aan de horizon het eiland Texel. Met geplons en gespetter bereikten wij na een korte wandeling de oesterbank. Op de bij eb drooggevallen zeebodem verzamelden wij het zeebanket voor onze maaltijd. Maar eerst moest er geproefd worden. Schipper Jan opende vakkundig de eerste oesters en alvorens wij deze verorberden schonk hij een dopje wodka. Een mooie begeleiding bij de zilte smaak van de oester.

Onze boodschappenmand vulde zich al ras. Oesters en kokkels. Waddenkok Grote Ben stond bij terugkomst op de Johanna II al klaar om de proeverij te starten. Een opsomming van de culinaire verrassingen:
Gestoomde oesters met zwarte bonensaus, Oesters met (drie minuten gekookt en daarna geklust) ei. Kokkels gestoomd met knoflook en tomaat.


Jonge haring, gefrituurd en in gelegd in een zwarte bonen saus.


Gefrituurde garnalen.

Met plezier kijk ik terug naar deze dag vol culinaire verrassingen en nieuwe indrukken. Een uitje weg van de dagelijkse drukte. Met de wind in de haren en de zon in het gezicht, met de voeten in het slik en in het gezelschap van een wijze visserman en grote waddenkok. Bedankt mannen voor deze onuitwisbare culinaire zeereis.

Wieringer Stik

Ingrediënten:

1 beschuitje
Klein beetje boter
Plakjes romige jong belegen kaas
1 plakje roggebrood

Bereiding:

Besmeer het beschuitje met een beetje boter. Beleg het beschuitje met de plakjes kaas. Leg daarbovenop het plakje roggebrood.

Smullen maar!