maandag 3 januari 2011

Hete Bliksem


Allereerste de beste wensen aan alle volgers en lezers van mijn blog. Dat het een goed en smakelijk jaar mag worden!

Het nieuwe jaar is dus weer begonnen en daarmee ook alle dagelijkse beslommeringen. Zo ook het noteren van mijn kooksels in De keuken van Johanna. Voor vanavond stond er weer een heerlijk oud-Hollands gerecht op tafel. Lekker en heel eenvoudig te maken.

Hete bliksem

Ingredi├źnten:

1,5 kilo kruimige aardappelen
500 gram zure appels (goudreinet)
400 gram zoete appels (dijkman's zoet)
4 speklapjes
1 ui
2 eetlepels honing
1 scheut azijn
zout
peper

Bereiding:

Schil de aardappels en de appels. Was en snijd de aardappels in stukken. Kook de aardappels met wat zout in 10 minuten gaar.
Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd 1/3 deel van de appels in kleine stukjes en snijd de rest in grove stukken.

Voeg als de aardappels 10 minuten koken de grove appel toe. Laat dit samen nog 10 minuten koken en giet het vocht af.
Breng het appelmengsel op smaak met azijn, peper en zout.

Bak de speklapjes uit en haal ze uit de pan. Pel de ui snijd deze in ringen en bak de ui in het spekvet tot ze glazig zijn.
Haal de ui de pan en bak de kleine appelblokjes met de honing in het achtergebleven spekvet.
Voeg dit samen in de pan met de aardappel-appelmengsel en stamp dit zeer grof.

Verdeel de stamppot over vier borden en serveer er de speklapjes bij.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Zeker, het smaakte weer heerlijk. Ik heb maar een 'snapshot' geplaatst, want dit gerecht mag je echt niet laten afkoelen.

    BeantwoordenVerwijderen