maandag 16 augustus 2010

Pruimenjam met grappa en amandelen


Wandelen doe ik heel graag. Vaak kies ik een tochtje uit het aanbod op www.klompenpaden.nl . Weliswaar zonder klompen, maar met stevige wandelschoenen. Soms lijkt het zelfs beter om laarzen aan te trekken, want je struint regelmatig door weilanden en drassige greppels.

De routes doorsnijden prachtige landgoederen, langs boerderijen en soms ook over de erven daarvan. De sfeer is nostalgisch en overal vind je rust. Op elke tocht kom je wel verrassingen tegen: een hertje dat op een pad voor je uit met zijn oortjes omhoog staat te luisteren naar het naderende onheil of vogeltjes die ik in mijn achtertuin nooit zal waarnemen. Ook gebeurt het weleens dat bij een boerderij op een tafeltje op het erf eigengemaakte jams verkocht worden. Zo uit de boomgaard en met bijzondere combinaties. Ik zorg er altijd voor dat ik wat losse euro’s op zak heb om deze heerlijkheden mee te kunnen nemen.

Sinds ik op deze blog mijn inspiraties met de buitenwereld deel, heb ik mij voorgenomen zelf jams te gaan maken. De eerste resultaten zijn al verschenen, de Kersenjam met Krisch en de Frambozen-rodebessenjam.

Op dit moment liggen op de markt en in de groentewinkels heerlijke pruimen. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een recept voor dit fruit. Mijn surftocht over het internet bleef steken bij de blog van Nicoletta: La Cucina del Sole. Hierop vond ik de jam die ik wilde maken.

Confettura di prugne con grappa e mandorle

Wat een prachtige naam voor een heerlijke jam met ‘pit’.

Ingrediënten:

2 kilogram blauwe pruimen
4 deciliter appeldiksap
2 zakjes Marmello 2
100 gram halfwitte kristalsuiker
25 gram geschaafde amandelen
6 tot 8 eetlepels grappa

Bereiding:


Was de pruimen en snijd ze doormidden. Verwijder de pitten, doe het fruit in een grote pan (RVS, géén aluminium) met het appeldiksap en breng aan de kook op een matig vuur. Laat een tijd inkoken – blijf af en toe roeren – tot het geheel dikker en licht stroperig wordt (ongeveer anderhalf uur).

Meng 2 zakjes Marmello 2 goed met de suiker (of gebruik alleen Marmello 1 voor jam zonder suiker) en voeg het mengsel aan het kokende fruit toe. Laat nog een minuut doorkoken en haal van het vuur.

Voeg het amandelschaafsel en de grappa aan de hete jam toe. Roer alles door elkaar en vul meteen de potjes tot het randje, schroef het deksel goed dicht en zet ze op hun kop.

Bewaar de potjes op een koele en donkere plek.

Smullen maar!

zondag 15 augustus 2010

Panini met Gruyère met gekarameliseerde uien


Je zou ook kunnen zeggen ‘Een broodje uiensoep’. Een klassieke uiensoep wordt gegarneerd met een stukje brood en geraspte Gruyère en gaat daarna nog even onder de grill. Deze panini wordt net andersom samengesteld. Eerst het brood, dan de kaas en daarbovenop de uien(soep).
Het resultaat is een stevig broodje voor de lunch tijdens een dag vol klussen. De combinatie is erg simpel en ongelofelijk lekker.

Dit idee is afkomstig uit: ‘wichcraft: Craft a Sandwich into a Meal--And a Meal into a Sandwich’ van Tom Colicchio (top chef) en Sisha Ortuzar (schrijver).

Panini met Gruyère met gekarameliseerde uien

Ingrediënten:

4 eetlepels extra vergine olijfolie
4 middelgrote gele uien, gehalveerd en in de lengte gesneden in ca. 8 plakjes
2 eetlepels gehakte verse oregano of 1 eetlepel gedroogde oregano
Zout en versgemalen zwarte peper
200 gram Gruyère kaas, geraspt
8 sneetjes stevig meergranen brood

Attributen:

Contactgrill

Werkwijze:

In een koekenpan op middelhoog vuur de uien in de olijfolie bakken . Blijf roeren om aanbranden te vermijden. Voeg de oregano toe en breng op smaak met zout en peper. Roer tot de uien een diep bruine kleur hebben.

Zet het vuur lager en kook verder tot de uien zacht zijn in 30 tot 45 minuten. Regelmatig omscheppen. Zet dan weg tot gebruik.

Verwarm de contactgrill.

Verdeel de kaas over 4 sneetjes brood. Verdeel de uien over twee sneetjes brood. Sluit de sandwich en plaats deze op contactgrill. Grill 4 tot 5 minuten tot de kaas volledig gesmolten is en het brood geroosterd is met goudbruine grillstrepen.

Serveer onmiddellijk en geniet.

Smullen maar!

dinsdag 3 augustus 2010

Brood met olijven en oregano


Gelukkig is de buitentemperatuur weer gedaald naar normale zomerse waarden met af en toe een groeizaam buitje voor de tuin; dat is niet mis. Zolang er maar geen grote stortbuien ontstaan, ben ik al snel tevreden. Wel jammer voor de vakantiegangers, maar ja, met het snikhete weer van voorgaande weken kan men toch ook weinig aanvangen.

Ik had er dus zin in vanmorgen bij het ontwaken, zoveel dat ik maar weer eens de broodblikken te voorschijn gehaald heb. Allereerst het deeg voorbereid voor een Donker Meergranen Brood. Een eenvoudig recept en gemakkelijk te vormen. Tijdens het rijzen van het deeg ben ik boodschappen gaan doen voor het brood met olijven. De meeste ingrediënten waren al in huis, maar juist de verse oregano, essentieel voor dit brood, ontbrak op mijn kruidentafeltje.

Het recept voor dit brood kwam in tegen in een geleend kookboek uit de bibliotheek 'De vetarme Italiaanse keuken'. Hierin heb ik weer smakelijke kook- en bakideeën ontdekt. Bij gelegenheid volgen binnenkort een paar gerechten gebaseerd op dit boek in ‘De keuken van Johanna’.

Dit smakelijke Italiaanse brood is een prima bijgerecht bij salades, maar ook bij een zomerse glas wijn komt het heerlijk tot z’n recht. Vooral warm is het erg lekker.

Brood met olijven en oregano

Ingrediënten:

300 milliliter warm water
1 theelepel droge gist
1 mespuntje suiker
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gesnipperd
450 gram patent bloem, plus extra om te bestuiven
1 theelepel zout
Zwarte peper, gemalen
50 gram zwarte olijven, zonder pit, grof gesneden
1 eetlepel zwarte olijvenpasta
1 eetlepel verse oregano, fijngehakt
0,5 eetlepel rozemarijn, fijngehakt

Bereiding:

Doe de helft van het warme water in een kom. Strooi de gist erbij. Voeg de suiker toe, meng alles en laat het mengsel 10 minuten staan.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui onder af en toe roeren goudbruin. Haal de pan van het vuur en zet hem nog even aan de kant.

Zeef de bloem in een schaal met het zout en de peper. Maak een kuiltje in het midden. Voeg de gist, de gebakken ui, de olijven, olijvenpasta, oregano, rozemarijn en de rest van het water toe. Meng geleidelijk de bloem met de ingrediënten tot een zacht deeg; voeg indien nodig nog wat water toe.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het in 5 minuten smeuïg en elastisch. Leg het in een met olie bestreken kom en wentel de deegbal totdat deze aan alle kanten met olie omgeven is. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Vet een bakblik in en zet het weg.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het een paar minuten. Maak er een cirkel van met een diameter van 20 centimeter en leg het deeg op de bakplaat. Maak met een scherp mes inkepingen op de bovenkant van het deeg. Dek het af en laat het een half uur op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 graden).

Bestuif het brood met wat bloem. Bak het in 10 minuten in de oven en verlaag de temperatuur dan naar 200 graden (heteluchtoven 180 graden). Bak het brood nog 20 minuten of tot het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Laat het brood afkoelen op een rooster en serveer het warm of koud in plakken of punten.

Smullen maar!

maandag 2 augustus 2010

Rijstpudding


Mijn zelfgemaakte Frambozen-rodebessenjam verdient een volle romige pudding. Deze rijstpudding is één van de lekkerste puddingen. In het kookboek van Sarah Raven 'VERS uit de tuin' vond ik deze heerlijke en verfrissende combinatie.

De pudding kan een paar uur van te voren bereid worden. Het beste wordt het gerecht gegeten als de pudding al enigszins afgekoeld is, maar nog niet helemaal koud. De smaak komt lauwwarm voor mij het beste tot z'n recht. Natuurlijk kan de pudding ook koud als nagerecht opgediend worden. Ik zou zeggen, maak zoveel dat je beide mogelijkheden kunt uitproberen.

Rijstpudding

Ingrediënten:

1 klontje boter
1 vanillestokje
570 gram volle melk
50 gram rondkorrelige rijst
versgeraspte nootmuskaat
2 eetlepels fijne kristalsuiker
1 eetlepel crème fraiche
Frambozen-rodebessenjam om erbij te serveren

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 150 graden (heteluchtoven 135 graden). Vet een ovenschaal in.

Schenk de melk in een steelpan. Splits het vanillestokje en voeg deze aan de melk toe. Breng de melk aan de kook.

Was de rijst en doen hem in de ovenschaal. Voeg het klontje boter, de geraspte nootmuskaat en de suiker toe. Haal het vanillestokje uit de melk en schenk de melk over de rijst. Roer het geheel goed om.

Zet de rijst in de voorverwarmde oven en neem hem er het volgende uur twee tot drie keer uit om goed door te roeren.
Roer na een uur een flinke eetlepel crème fraiche door de rijst en laat hem in de oven staan tot hij gaar is maar nog wel vochtig is. Controleer geregeld of de rijstpudding niet te droog wordt.

Serveer de rijstpudding met de Frambozen-rodebessenjam.

Smullen maar!