maandag 2 augustus 2010

Rijstpudding


Mijn zelfgemaakte Frambozen-rodebessenjam verdient een volle romige pudding. Deze rijstpudding is één van de lekkerste puddingen. In het kookboek van Sarah Raven 'VERS uit de tuin' vond ik deze heerlijke en verfrissende combinatie.

De pudding kan een paar uur van te voren bereid worden. Het beste wordt het gerecht gegeten als de pudding al enigszins afgekoeld is, maar nog niet helemaal koud. De smaak komt lauwwarm voor mij het beste tot z'n recht. Natuurlijk kan de pudding ook koud als nagerecht opgediend worden. Ik zou zeggen, maak zoveel dat je beide mogelijkheden kunt uitproberen.

Rijstpudding

Ingrediënten:

1 klontje boter
1 vanillestokje
570 gram volle melk
50 gram rondkorrelige rijst
versgeraspte nootmuskaat
2 eetlepels fijne kristalsuiker
1 eetlepel crème fraiche
Frambozen-rodebessenjam om erbij te serveren

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 150 graden (heteluchtoven 135 graden). Vet een ovenschaal in.

Schenk de melk in een steelpan. Splits het vanillestokje en voeg deze aan de melk toe. Breng de melk aan de kook.

Was de rijst en doen hem in de ovenschaal. Voeg het klontje boter, de geraspte nootmuskaat en de suiker toe. Haal het vanillestokje uit de melk en schenk de melk over de rijst. Roer het geheel goed om.

Zet de rijst in de voorverwarmde oven en neem hem er het volgende uur twee tot drie keer uit om goed door te roeren.
Roer na een uur een flinke eetlepel crème fraiche door de rijst en laat hem in de oven staan tot hij gaar is maar nog wel vochtig is. Controleer geregeld of de rijstpudding niet te droog wordt.

Serveer de rijstpudding met de Frambozen-rodebessenjam.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen