zondag 1 april 2018

Pastei met rundercurry



Bij de slager ligt er regelmatig een tijdschrift in de winkel met allerlei vleesrecepten: Proef. Ideeën en tips staan er volop in. Vaak maak ik een recept uit dit blad. Niet altijd is het resultaat naar mijn smaak en dan zal ik het gerecht ook nooit meer maken.

Dit recept is wel een topper. Ik heb zoveel mogelijk het oorspronkelijke recept gevolgd maar ook een enkele toevoeging gedaan. In dit geval zijn de sperziebonen er extra aan toegevoegd. Zodoende wordt deze pastei een volledige maaltijd. In het blad staat vermeld dat het voor 8 personen geschikt is. Mijn ervaring leerde dat het voldoende is voor 4 personen.


Pastei met rundercurry

Ingrediënten:

750 gram runderstooflappen
1 citroen
2 uien, gesnipperd
2 theelepels gember, geraspt
2 rollen hartige taartdeeg van 300 gram
2 theelepels kerriepoeder
2 tenen knoflook, geperst
200 gram gedroogde abrikozen
300 gram sperziebonen
200 milliliter kokosmelk
3 eetlepels sojasaus
250 milliliter runderbouillon
Peper en zout naar smaak
Maizena (indien nodig)
1 ei
Olie


Attributen:

Keukenpapier
Kom
Vijzel
Taartvorm 30 centimeter
Rasp
Knoflookpers
Kwastje

Werkwijze:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dep met keukenpapier af en in kleine blokjes snijden. Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit.

Maak een marinade in de kom van het sap, de citroenrasp, gesnipperde ui, gember, kerriepoeder, knoflook, peper en zout. Vijzel het geheel fijn en marineer het vlees minimaal een half uur.

Maak de sperziebonen schoon, snijd doormidden en kook de boontjes gaar. Giet af en zet apart voor gebruik.

Verhit een lepel olie in een braadpan en bak het vlees in 20 minuten bruin. Giet er kokosmelk, bouillon en sojasaus bij en laat het op een zacht vuur tenminste 2 uur garen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voeg op het laatst de gesneden abrikozen en de boontjes toe. Indien nodig bind het vocht met behulp van de maizena.

Bekleed de ingevette taartvorm met 1 rol deeg en verwijder eventueel het overtollige deeg. Schep het vlees hier in. Let op dat je niet teveel vocht mee schept. Leg de tweede rol deeg als een deksel over de vorm en vouw de randen goed dicht. Klop het ei los en bestrijk het deeg hiermee. Maak in het midden van de deksel een gaatje. Zet de pastei 40 minuten in de oven.

Haal de pastei uit de oven en laat even wat afkoelen. Snijd de pastei in stukken en serveer met een groene salade.

Smullen maar!

2 opmerkingen: