donderdag 4 januari 2018

Rode pesto



Tijdens de lange winteravonden is het heerlijk relaxen bij de haard met een wijntje en een hapje. Bij voorkeur maak ik deze hapjes zelf en ik kies dan graag voor mediterraanse gerechtjes. De zogenaamde tapas. Een favoriet en gemakkelijk te bereiden is een crostini met rode pesto.

Voor deze pesto heb ik allereerst de tomaten in de oven gedroogd. Het voordeel van het zelf drogen van tomaten is dat je de tomaten kan kruiden naar eigen smaak. Het liefst doe ik dat als er lekkere, rode tomaten in de aanbieding zijn. Dat scheelt dan weer in de portemonnee.

Rode pesto

Ingrediënten voor de gedroogde tomaten:

12 grote trostomaten
2 teentjes knoflook
2 eetlepels Italiaanse kruiden
een aantal scheutjes olijfolie

Attributen:

Bakblik
Bakpapier
Knoflookpers

Werkwijze voor de gedroogde tomaten:

Verwarm de oven tot 110 graden (heteluchtoven 100 graden).
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Was de tomaten en snijd deze door midden, verwijder de steelaanzetten en schik alle helften op het bakblik.

Strooi de kruiden over de tomaten en verdeel de geperste knoflook erover. Besprenkel het geheel met de olijfolie.
Schuif het bakblik in de oven. Laat de tomaten drogen in ongeveer 3 uur of zolang als nodig is. De tomaten mogen niet aanbranden. Zet de temperatuur zo nodig lager.

Laat de gedroogde tomaten afkoelen tot gebruik.

Ingrediënten voor de rode pesto

De hierboven genoemde gedroogde tomaten
2 eetlepels pijnboompitten
2 teentjes knoflook
100 gram gegrilde rode paprika (uit een potje)
een handvol verse basilicum
25 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
Extra vierge olijfolie (zoveel als nodig is)
1 theelepel chili vlokken
Zwarte peper uit de molen

Attributen:

Koekenpan
Keukenmachine
1 schoon jampotje

Werkwijze voor de rode pesto

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat deze lichtbruin kleuren. Maak de knoflookteentjes schoon, halveer ze en verwijder de steeltjes.

Voeg de gedroogde tomaten, pijnboompitten, knoflook, paprika, basilicum en de geraspte kaas in de keukenmachine en draai tot een gladde massa. Voeg een scheutje olijfolie toe en draai kort totdat deze is opgenomen. Kijk of het resultaat smeuïg genoeg is. Eventueel kan je nog een klein scheutje toevoegen.

Roer de chili vlokken door de massa en draai wat zwarte peper uit de molen erbij.

Doe de rode pesto in een schoon jampotje. Deze is, in de koelkast bewaard, ongeveer een week houdbaar. Eventueel kan je een deel invriezen voor later gebruik.

Smullen maar!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten