maandag 8 maart 2010

Trommelkoek (Boffert)


De moeder van een collegaatje bracht mij op een spoor van dit recept. Een gerecht dat vroeger in Friesland vaak gegeten werd. De trommelkoek. Het recept was het probleem niet; er bestaan veel varianten. Ik heb voor een luxe variant gekozen; rijkelijk gevuld met rozijnen, abrikozen en walnoten.

Het probleem was het zoeken naar een trommelkoekpan. Op internet worden deze pannen wel aangeboden, maar dat zijn vaak antieke (roestige), voornamelijk bedoeld als decoratie in huis. Ik twijfel of ik daar wel een trommelkoek in wil bereiden.

De oplossing had ik in huis. Een tulbandvorm! Deze vorm pastte perfect in mijn grote pan en als deksel heb ik een diepbord gebruikt.

Dit is het resultaat. Heerlijk als een maaltijd met stroop, zoals bij pannenkoeken, of voor bij de koffie.


Trommelkoek (Boffert)

Ingrediënten:

400 gram zelfrijzend bakmeel
350 milliliter melk
3 eieren
60 gram rozijnen
8 gesneden abrikozen
4 walnoten
Zachte boter
2 eetlepels paneermeel
2 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneel

Attributen:

Trommelkoekpan van 1 1/2 liter inhoud (of een tulbandvorm met sluitend deksel voor au bain marie koken)
Grote pan waar de boffertpan in past
Beslagkom
Kwastje

Bereiding:

Maak een stevig beslag van het zelfrijzend bakmeel, de eieren, de melk,de rozijnen, abrikozen en walnoten.

Beboter de boffertpan goed (ook het deksel) en doe het paneermeel erin. Sluit de pan met het deksel en schud de pan goed heen en weer zodat de paneermeel hecht aan de boterlaag.

Strooi onderin (wordt bovenop wanneer je hem omdraait) 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneel.

Vul de vorm voor 2/3 met het beslag.

Zet de boffertvorm in een pan met koud water, let op dat de vorm niet drijft! Breng het water aan de kook, laat de boffert 1 1/2 tot 2 uur zachtjes koken. Let op dat de pan niet droog kookt. Eventueel met water bijvullen.

Neem de boffertpan voorzichtig uit het hete water Neem het deksel van de vorm, leg een bord ondersteboven bovenop en keer de vorm om. Eventueel even schudden. Als het goed is komt de boffert mooi goudbruin uit de vorm. Bovenop zit het laagje gesmolten suiker met kaneel.

Serveertip:

Serveren met gesmolten boter en bruine suiker

of

Fijne Stroopsaus:
200 gram stroop verwarmen
100 gram boter in kleine klontjes door de stroop mengen
Warm over de trommelkoek gieten


Smullen maar!

9 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit zeg, ik ken wel de naam Poffert, is dat hetzelfde gebak ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Poffert, boffert of trommelkoek: is allemaal het zelfde. Niet zozeer gebak, maar meer een koek. Is heel lekker, vooral met de stroopsaus: maar is wel een beetje machtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh; deze staat ook al eeuwen op mijn wenslijstje! Bij Dille&Kamille verkopen ze trouwens briljante (want afsluitbare) tulbandvormen met deksel. Moet je eens gaan kijken! Mooie foto.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben een fries.
    Maar volgens mij komt poffert van oorsprong uit Groningen!

    Mooie foto.
    Ga t denk ik ook binnenkort es proberen.
    Maar dan wel in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit maakte mijn moeder vroeger ook altijd...een traktatie!!!Sommigen eten het met spekjes en spekvet en stroop. Wij hadden gesmolten boter en stroop. Heerlijk..Bofferd!!!
    (Ik kom van Friesland:)Ga het binnenkort speciaal voor mijn dochter maken:)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk dit recept op internet te vinden. Mijn moeder komt uit West-Friesland, haar moeder uit Friesland (geboren, niet getogen). Wij aten vroeger de trommelkoek met rozijnen, gekookt in een echte "trommel". Feest, met gesmolten boter en stroop of suiker.
    Ik heb nu de vorm en ga jou recept gebruiken. Dankjewel.
    Mary

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk te maken en lekker fansels (ik ben een Fries). Wij maakten de trommelkoek thuis (uitsluitend die naam ken ik in Friesland) in de bekende metalen vorm met deksel. We aten de koek met poedersuiker bestrooid, een tractatie in de jaren 50. Veel lastiger wordt het als je de drabbelkoek zou willen namaken. Het maken van de koek was aan (mijn) grootmoederszijde (Roorda) voorbehouden aan haar neven de Haga's in Sneek.
    Het beslag werd vanuit een trechter als een fijne draad in hete roomboter gegoten (met de beweging van een excentriek) waarin een bol zeefje ligt (zoals een bol horlogeglas maar dan ter grootte van de koek. Het beslag karamelliseert in de hete boter op het zeefje en kan daar van worden weggenomen. Na het uitharden krijg je een heerlijk brosse "geweven"koek. Het betreft een familiegeheim en pluis dat maar eens uit, mij is het nooit gelukt, hoewel er wel recepten zijn maar geen vergelijkbare resultaten. De Haga's maakten die al vr voor W.O. II
    Ik daag jullie uit....

    Fred Textor

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nostalgie ten top! Ook ik kom uit Friesland en denk met veel plezier terug aan de boffert dagen. Nu woon al weer ruim 12 jaar in Utrecht/Gelderland en geen van mijn vrienden heeft er ooit van gehoord. Dan mis je wat want boffert eten was altijd een feest met roomboter en stroop of bruine suiker erop! Bedankt voor het recept. Ik ga het zeker eens maken want het is misschien wel 20 jaar geleden!
    Wat mij betreft is het een uniek authentiek Fries recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Afgelopen week heb ik de ' Patisse Poffert Puddingvorm - 1,2l' gekocht op internet bij Cook & Co. De vorm is ook verkrijgbaar in 2l. Vandaag kocht ik de ingrediënten, dus nu ga ik voor het eerst de Boffert maken. Lijkt me echt lekker!

    BeantwoordenVerwijderen