maandag 22 maart 2010

Chocolate Peanut Butter Buns


Bij toeval gevonden in Nederland: Reese's Peanut Butter Chips. Winkelend in Utrecht liep ik langs de uitnodigende etalage van
Jac Bostelaar op de Steenweg. Ik kon de verleiding niet weerstaan en stapte naar binnen. Daar vond ik de beroemde oranjezakjes met de Peanut Butter Chips. Weliswaar tegen een fikse prijs, maar oké, de overheerlijke broodjes zijn het mij waard.

Het recept voor deze Chocolate Peanut Butter Buns komt van de blog: "Uit de keuken van Arden". De recepten van Arden zijn altijd goed te volgen en bovenal het resultaat is iedere keer weer heel smakelijk.


Chocolate Peanut Butter Buns

Ingrediënten:

2 theelepels droge gist
60 gram water, 40 - 46 graden
57 gram suiker
430 gram ongebleekte bloem
4 eetlepels cacao
8 gram zout
240 ml warme koffie, 32 graden
1 eidooier
10 gram ongezouten zachte boter
113 gram peanut butter chips

Voor de afwerking:

120 ml koud water
1 1/4 theelepel maizena


Bereiding:


Los de gist en 1/4 theelepel van de suiker op in het warme water. Laat 3 minuten staan.
Meng de tarwebloem, cacao, de resterende suiker en het zout in een aparte kom.
Meng de warme koffie, eidooier en de boter door het gistmengsel. Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe.
Kneed tot een soepel deeg. Maak er een 'losse' bal van en geef het deeg 10 minuten rust. Maak er dan een rechthoek van en verdeel daar de peanut butter chips over. Vouw het deeg vervolgens zoals je een envelop vouwt en kneed de chips erdoor.
Vet een kom in met olie en doe het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Afdekken met plastic folie en laten rijzen totdat het in volume verdubbeld is, ongeveer 2 uur.

Bekleed twee bakblikken met bakpapier/bakmatje. Stort het deeg op de werkplek en verdeel in 12 gelijke stukjes. Goed opbollen en op iedere bakplaat 6 bolletjes leggen. Laat genoeg ruimte tussen de bolletjes, zodat ze niet aan elkaar rijzen/bakken. Afdekken met ingevet plastic folie en op kamertemperatuur laten rijzen tot ze bijna in volume verdubbeld zijn.

Maak, terwijl de bolletjes rijzen, het papje voor de afwerking: roer in een steelpan de maizena door het koude water. Breng al roerend aan de kook, blijf roeren totdat het dikker wordt. Laat het afgedekt (dan komt er geen vel op) afkoelen.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Bestrijk de gerezen bolletjes voorzichtig met een kwastje met het maizenapapje. Zet 1bakplaat op de onderste richel de oven en de andere bakplaat bovenin. Besproei met een plantensproeier de zijkanten van de oven 6 - 8 keer en sluit de oven. Herhaal het besproeien nog twee keer, met 1 minuut ertussen.

10 minuten bakken, verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en verwissel de bakplaten van boven naar beneden en draai ze 180 graden. Bak nog 10 - 15 minuten tot ze gaar zijn. Ze voelen dat stevig aan, geen harde korst. Bestrijk ze als ze uit de oven zijn nog een keer dun met het maizenapapje. Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten