maandag 1 maart 2010

Klassieke crème brûlée


Het afgelopen weekend weer eens naar Leeuwarden geweest en me laten verwennen met een 'avondje SEMS'. Een avondje SEMS bestaat uit een vijfgangen verrassingsdiner waarbij streek- en seizoensproducten centraal staan en bij de gerechten serveren zij wijnen die goed aansluiten op de gerechten. Ik heb weer genoten.

De zaterdagmiddag heb ik volop de gelegenheid genomen om diverse kookwinkeltjes te bezoeken. Bij één winkeltje kocht ik een handige set van ChicagoMetallic voor het maken van crème brûlée. Niet zozeer omdat dit heerlijke recept niet zonder deze set te maken is, maar omdat ik de aluminium bakpan van het formaat 20 x 20 wel kan gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van Brownies.

Klassieke crème brûlée

Dit is een basisrecept voor een Franse klassieker uit het receptenboekje crème brûlée! van uitgever Becht. De hoeveelheden heb ik afgestemd op 4 ronde soufflébakjes van circa 8 cm doorsnede en 4,5 cm hoog.

Je gebruikt alleen de eierdooiers in dit gerecht. Doe het eiwit in kleine plastic bakjes van een hoeveelheid die je kan gebruiken voor lichte gebakjes of meringues. Dek ze goed af, plak er een etiket op en bewaar ze hooguit 3 maanden in de diepvries. Laat ze dan een nacht lang in de koelkast ontdooien. Je kunt het eiwit ook hooguit 3 dagen in een afgedekte kom in de koelkast bewaren

Ingrediënten:
1 vanillestokje
400 ml slagroom
5 eieren (M)
40 gram fijne tafelsuiker
4 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden:
4 ronde soufflébakjes circa 8 cm doorsnede en 4,5 cm hoog
1 braadpan
Eventueel een brander.

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd het vanillestokje in de lengte open en doe het in een steelpan. Giet de room in de pan en breng hem tegen de kook aan. Neem van het vuur en laat 15 minuten intrekken.

Haal het vanillestokje uit de room, druk het tegen de wand van de pan en schraap de zwarte zaadjes in de room. Gooi het stokje weg.
Splits de eieren voorzichtig.

Meng met een vork de eierdooiers en de suiker in een kom. Warm de room weer op en klop hem dan geleidelijk door de eieren en de suiker. Zeef het mengsel boven de steelpan.

Zet 4 soufflébakjes in een braadpan en verdeel de custard er over. Giet zoveel warm water rond de bakjes dat ze half onderstaan. Bak dan 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de custard net stevig, maar in het midden nog zacht is.
Laat de bakjes in het water afkoelen. Neem ze eruit en zet ze voor 3 tot 4 uur in de koelkast.

Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker. Karameliseer met een brander of onder de grill.

Serveer op kamertemperatuur.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten