Zo, mijn vakantie is afgelopen. Ben even ‘uit de lucht’ geweest,
maar heb niet stil gezeten. Nu dan weer aan het kokkerellen geslagen.
Eigenlijk was het mijn vriendin die mij uit de vakantiesfeer
haalde. Zij belde mij op met de vraag mee te gaan om fruit te gaan plukken. De
rode vruchten kunnen nu volop geoogst worden. Bij de groentewinkel liggen
allerlei variaties in het schap, maar wat is nu leuker om zelf fruit te
plukken.
In de fruittuin Tres Jolie bij De Glind kan men op dinsdag en
zaterdag zelf vruchten plukken. Natuurlijk wel tegen een vergoeding, maar het
genot om eigenhandig de oogst binnen te halen is onbetaalbaar. De mooiste en
rijpste vruchtjes uitzoeken, proeven en verzamelen in een emmertje; het kan
niet mooier.
Al met al kwam ik met een aardige oogst van rode en blauwe
bessen thuis. Ik kon niet wachten mijn aanwinst ook snel te verwerken. De
schoongemaakte jampotten stonden al in de kelderkast. Nog even uitgekookt en
klaar voor de vulling. De citroen kwam van de fruitschaal en extra geleisuiker
en toch nog een schaaltje aardbeien waren snel gekocht. Dus, na een halve middag geplukt te hebben in
de tuin, een fietstocht naar de winkel, daarna weer twee uur achter het
aanrecht, was ik bijna weer aan vakantie toe.
Het eindresultaat was 4 nieuwe potjes met blauwe bessenjam
en 4 potjes (en een beetje) rode bessen-aardbeienjam. Het allerlaatste beetje
jam uit de pan kon niet meer in een potje. Het restje belandde uiteindelijke op
ons toetje; een heerlijke, verse, biologische (direct van de boerderij) magere
kwark. Dat was smullen!
Rode bessen-aardbeienjam
Ingrediënten:
800 gram rode bessen
450 gram aardbeien
0,5 kilo geleisuiker Speciaal (voor half zoete jam)
Sap van een halve citroen
Attributen:
4 schone jampotten
Bereiding:
Spoel de bessen schoon met koud water. Rits de bessen van de
steeltjes.
Spoel de aardbeien kort met koud water. Verwijder de
kroontjes en halveer de aardbeien.
Meng de vruchten met de geleisuiker en het citroensap. Breng
het mengsel in een hoge pan al roerend aan de kook. Laat het 1 minuut
doorkoken. De kooktijd begint wanneer de massa borrelt en blijft borrelen, als
je roert.
Verwijder eventueel het schuim dat ontstaat boven op het
mengsel.
Vul de schone jampotten tot aan de bovenrand met het
mengsel. Sluit voorzichtig de potten met het deksel. Zet de potjes ondersteboven
voor ongeveer 5 minuten op een schone theedoek.
De afgekoelde potjes wegzetten op een koele en donkere plaats.
Ongeopend kunnen deze ongeveer een jaar bewaard worden.
Smullen maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten