dinsdag 16 maart 2010

Suikerbrood


Heerlijk een weekend naar buiten geweest. Vanaf vrijdag tot maandag overnacht een een huisje midden in het natuurgebied De Weerribben, in de kop van Overijssel. Prachtige gewandeld in dit gebied en vlak daarbuiten. 's morgen diverse keren reeën gespot en ik heb daar mooie foto's van kunnen maken.

Ook een uitstapje gemaakt naar Lemmer, lekker rondgedoold en geshopped. Natuurlijk, omdat ik weer in Friesland was, suikerbrood gekocht. Op zondag, tijdens een excursie door het gebied De Wieden, werd ik getrakteerd met een sneetje suikerbrood. Dus ook verkrijgbaar in Overijssel. En wat denk je, vanmorgen weer thuis, in de plaatselijke supermarkt, ligt daar aangeboden: suikerbrood!

Vandaar de inspiratie van deze dag:

Suikerbrood

Benodigdheden:
550 gram ongebleekte tarwebloem
2 theelepels droge gist
75 gram ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
2 eieren
3 eetlepels gembersiroop
155 gram lauwe melk
1 theelepel zout

175 gram parelsuiker
1 theelepel kaneelpoeder

Bakblik
Kwastje
Bakpapier

Werkwijze:
Doe de meel, gist, de losgeklopte eieren (1 lepel bewaren voor de garnering), de boter, gembersiroop en lauwe melk in een kom en meng met een houten lepel. Kneed een deeg van deze ingrediënten.
Pas na 5 minuten kneden het zout toevoegen.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen.

Bekleed het bakblik met bakpapier en vet het papier dik in met olie of boter.

Vormen:
Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Mix de kaneel met de suikerparels en kneed die door het deeg. Druk de lucht eruit en bol losjes op. Laat afgedekt nog circa 15 minuten liggen.
Vorm het brood: uitrollen tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe dat ook met de linkerkant. Weer platrollen (tot de breedte van het bakblik) en dan het deeg stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Met de rand naar beneden in het bakblik leggen. Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat het nogmaals circa 45 minuten rijzen tot het bijna in omvang is verdubbeld.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC.

Bestrijk het brood met de achtergehouden lepel ei. Bestrooi het brood met wat kristalsuiker voor deze de oven in gaat en bak het brood ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.

Let op met het uitnemen van het brood, de stukjes suiker zijn echt kokend heet.

Laat het brood afkoelen op een rooster.

Smaakt heerlijk besmeerd met boter.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten