dinsdag 9 maart 2010

Zachte witte broodjes (van Arden)


Tijdens een workshop broodbakken bij Oldenhof heb ik kennis gemaakt met Arden. Al een tijdje volg ik haar blog. Ondertussen heb ik al veel geleerd over hoe een deeg te maken, het vormen en wat je allemaal kan doen (of niet doen) met deeg.

De blog van Arden is één van mijn inspiratiebronnen geworden voor met name het bakken van broodjes. Broodjes gaan er bij ons altijd in. Niet alleen tijdens het weekend bij wandel- of fietstochten, maar ook om mee te nemen naar het werk.

Al eerder heb ik witte broodjes gemaakt: met semolinameel. Deze smaakten verrassend lekker en waren gemakkelijk te maken. Het opbollen van broodjes lukt me steeds beter: oefening baart kunst.

Vandaag wederom witte broodjes van Arden. Omdat ze echt zo lekker zijn!


Zachte witte broodjes (van Arden)

Ingrediënten:

500 gram tarwebloem
7 gram droge gist
10 gram suiker
140 gram water, lauwwarm
115 gram karnemelk, lauwwarm
30 gram zachte ongezouten roomboter
1 ei (M)
9 gram zout

Bereiding:
Doe alle ingrediënten - behalve het zout - in de kom. Roer met een houten lepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Voeg het zout na 5 minuten toe.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes deeg afgedekt circa 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op. Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat.

2e rijs:
Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 190 ºC.

Bakken:
Bak de broodjes in circa 17 minuten gaar en bruin. Direct nadat de bolletjes uit de oven komen insmeren (gebruik een kwastje) met zachte boter. Laat op een rooster afkoelen.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten