dinsdag 17 juli 2012

Rode bessen-rabarber jam
Het afgelopen weekend heb ik weer een aantal soorten zomers fruit kunnen scoren. Niet zomaar gekocht bij de groenteboer, maar vanaf tafeltjes langs de weg. Tijdens de autorit, met als eindbestemming een familiebezoek, ben ik even afgeweken van de normale route en over binnenweggetjes door de landerijen en de fruitboomgaarden in het Drechterland gegaan.

Eigenlijk was ik op zoek naar heerlijke, smaakvolle, dieprode aardbeien, maar kon deze niet meer vinden. Wel het huis waar ik een aantal jaren geleden de aardbeien had gekocht, maar het stalletje was leeg. Misschien gekocht door een vroege wandelaar, misschien zijn er geen aardbeien meer te oogsten of de bewoners zijn gewoon op vakantie. Wie zal het zeggen.

Niet getreurd, want mijn oogst mag er zijn. Rode bessen, rabarber en kruisbessen. De eerste fruitsoorten zijn beland in de jampotjes op de foto. De kruisbessen zijn direct ingevroren en wachten op een gepaste bereiding. Kruisbessen invriezen gaat gemakkelijk. Even afspoelen, uitlaten lekken en in een diepvriesdoosje. Nadat de bessen volledig bevroren zijn kan je eenvoudig de steeltjes en kroontjes verwijderen zonder dat de vruchtjes beschadigen.

Niet al het verzamelde fruit hoeft danook direct verwerkt te worden. Het afritsen van de rode bessen en het zorgvuldig ontdoen van alle vervelende steeltjes is op zich al werk genoeg.

Rode bessen-rabarberjam

Ingrediënten:

900 gram rode bessen
350 gram rabarber
500 gram geleisuiker
sap van 1 sinaasappel

Attributen:

1 roestvrijstalen pan
1 houten lepel
4 jampotjes (goed schoongemaakt)

Werkwijze:

Spoel de bessen voorzichtig af en laat uitlekken. Rits de bessen van de steeltjes. Zet apart.

Spoel de rabarber en snij de stengels in stukjes van ongeveer 1,5 centimeter. Doe de rabarber in de pan en voeg het sinaasappelsap toe. Breng dit mengsel zachtjes aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken en roer regelmatig totdat een mooie moes ontstaat.

Voeg de bessen en de geleisuiker toe. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuur. Roer regelmatig met een houten lepel. Als de inhoud kookt (wanneer al roerend de bubbels zichtbaar blijven) nog 1 minuut doorlaten koken.

Haal de pan van het vuur en lepel de massa in de jampotjes. Sluit de deksels en zet op z'n kop. Na 5 minuten omdraaien en verder laten afkoelen.

De jam is in gesloten pot in een kelderkast zeker een jaar te bewaren. Eenmaal geopend in de koelkast zetten. Geopende potten blijven ongeveer een maand goed.

Smullen maar!

4 opmerkingen:

  1. Ik ga de bessenjam met rabarber maken, lijkt me een goede combi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi rode bessen rabarber gemaakt volgens uw recept geweldig bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om het recept online te vinden! Maak het al geruime tijd zelf uit eigen moestuin. Ik kook ook een kaneelstokje, steranijs en 4 jeneverbessen mee. Ik gebruik een half pak geleisuiker speciaal (250 gr) plus 1/4 zakje geleipoeder. Echt superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen