dinsdag 7 oktober 2014
Pruimencake
De pruimentijd is eigenlijk al over. Gelukkig vond ik bij de groenteboer nog mooie, zachte en zoete pruimen om deze cake te maken voor mijn verjaardag. Al eerder heb ik een cake gebakken met dit recept als basis. Het recept zelf komt van de Carolines blog. Alle keren was het een succes: zowel de kersencake als de abrikozencake vielen beide goed in de smaak. Dit bracht mij ertoe om weer een cake te bakken, maar dan met pruimen.
Een bijkomstig voordeel was dat ik deze cake samen met een ander baksel makkelijk op de fiets kon meenemen naar mijn werk om te trakteren.
Pruimencake
Ingrediënten:
205 gram patentbloem
2 theelepels bakpoeder
0,25 theelepel zout
0,25 theelepel kardemonpoeder
70 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
150 gram lichtbruine basterdsuiker
2 grote eieren
80 milliliter zonnebloemolie
rasp van 1 sinaasappel
1,5 theelepel vanille-extract
8 pruimen, door de helft en ontpit
Attributen:
bakblik 20 x 20 centimeter
mixer
spatel
satéprikker
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden). Vet het bakblik in met boter en bekleed deze met bakpapier.
Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
Klop met de mixer op medium snelheid de boter in 3 minuten zacht en romig. Voeg de suiker toe en mix 2 minuten.
Voeg één voor één de eieren toe en mix na ieder ei minstens 1 minuut totdat deze in z'n geheel is opgenomen.
Voeg de zonnebloemolie, de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en mix op medium snelheid goed door.
Voeg de droge ingrediënten toe en zet de mixer op langzame snelheid en mix tot alles goed gemengd is. Ga met een spatel langs de kant van de kom, zodat alles meegenomen en goed gemengd wordt.
Verdeel het deeg in de bakvorm en strijk het glad. Verdeel de halve pruimen over het deeg in vier rijen van vier. Duw de pruimen een beetje aan.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in 40 minuten gaar en mooi bruin. Controleer met een satéprikker of deze er schoon uitkomt.
Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit om verder af te koelen op een rooster. Snijd de cake in acht stukken.
Smullen maar!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten