zondag 15 juli 2012

Pruimenjam met gemberTja, het wil niet echt lukken met de zomer. De ene stortbui volgt op de andere. Ik had me iets anders voorgesteld op mijn vrije zaterdag. Gelukkig kon ik ’s morgens, toen het nog droog was, de heg snoeien, tuinafval opruimen en wegbrengen naar de vuilstort. Deze werkzaamheden kon ik afronden voordat de eerste buien zich aandienden. Daarna stond ik met volle overgave weer eens achter mijn fornuis.

Voor mij maakt het niet uit of het nu mooi weer is of dat er regen valt. Zelf vermaak ik me wel, maar heb medelijden met de mensen die op een camping in een tentje verblijven. Ik heb warmte en comfort genoeg in huis en altijd wel wat recepten op de plank die ik wil maken.

Rode pruimen had ik gekocht. Met een recept uit ‘VERS uit de tuin’ van Sarah Raven, heb ik deze jam met een bite gemaakt. De jam is niet te dik of te zoet. Smaakt heerlijk op brood of een beschuitje en doet het ook heel goed met wat yoghurt, crème fraîche of ijs.

Nadat de jampotten gevuld waren en de afwas gedaan, heb ik onderuit op de bank de finish van de Tour de France in Cap d’Agde bekeken. Toen borrelde er toch wat nostalgische gedachten op en kreeg ik visioenen van een zonvakantie aan de Middellandse Zee. Maar ja, op de bank rusten na gedane arbeid is ook goed.

Pruimenjam met gember

Ingrediënten:

1 kilogram rode pruimen (gewogen zonder pit)
750 gram kristalsuiker
300 milliliter warm water
2 gram stemgember (fijngesneden)

Attributen:

4 schone jampotten
Roestvrijstalen pan

Bereiding:

Snijd de pruimen afhankelijk van hun grootte in tweeën of vieren en verwijder de pitten.

Doe alle ingrediënten in de roestvrijstalen pan. Roer het geheel door elkaar en laat een uur staan.

Verwarm de massa op een laag vuur tot de suiker helemaal opgelost is en roer regelmatig. Draai het vuur hoger zodat de vruchten goed worden gekookt. Blijf steeds roeren en laat 15 minuten doorkoken, tot de jam dik begint te worden.

Controleren of jam dik genoeg is.
Neem de pan van het vuur als je gaat testen of de jam de juiste dikte heeft.
Schep op een schoteltje dat je van tevoren in de koelkast heb gezet,
een theelepel vol jam en laat deze afkoelen in de koelkast.
De afgekoelde jam is klaar als zich rimpeltjes vormen wanneer je er met je
vinger tegen duwt.


Schenk de jam in de schoongemaakte potten en sluit ze direct. De jam kan minstens een jaar worden bewaard. Zet de pot na het openen in de koelkast.

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. Klinkt heerlijk. Misschien moet ik ook eens een keer een poging wagen!

    BeantwoordenVerwijderen