woensdag 11 september 2013

Vlierbessen-bramenjamIn dit jaargetijde kan je op heel veel plekken allerlei soorten fruit wild plukken. Met een vriendin ben ik dan ook aan het wildplukken gegaan. Na de koffie reden we naar de Flevopolder vlakbij het Erkemederstrand. In de bossen aan de rand van het Nuldernauw kun je naar hartenlust fruit plukken.

Op zoek naar vlierbessen. Gepakt en gezakt met een paar emmers, plastic zakken, een snoeischaar en zelfs een hark. Deze laatste omdat de mooiste en rijpste besjes natuurlijk altijd ver boven je hangen. Het zal wel een vreemd gezicht geweest zijn voor die enkele wandelaar die wij tegen kwamen; twee dames met regenjassen en tassen. We hadden nog net geen keukentrap meegenomen. Gelukkig maar, want in de met brandnetels begroeide greppels en slootjes kan een trap niet echt stevig staan.De oogst mocht er zijn. Een hele emmer vol en terloops nog een doosje wilde bramen kunnen scoren. Niet alleen de bessen en bramen zijn gratis, ook de doorns en de blauwe vingers krijg je er voor niks bij.
Maar wat was de ervaring weer heerlijk, frank en vrij in de natuur, tussen de herfstbuien door. Tijdens het plukken was geen druppel regen gevallen. Pas toen we in de auto wegreden, trakteerde de weergoden ons met een stormachtige regenbui.Van het fruit heb ik jam gemaakt. Deze is niet alleen lekker op brood, over de yoghurt of kwark, maar de intense smaak van de vlierbessen combineert goed met een gebraden varkenshaasje.

Vlierbessen-bramen jam

Ingrediënten:

1650 gram vlierbessen
350 gram bramen
1 half kopje water
Sap van een halve citroen
2 zakjes Marmello 2  à 25 gram
600 gram kristalsuiker

Attributen:

1 schoteltje
Grote pan om te koken
Pan om het sap in op te vangen
Pollepel
Een fijne metalen zeef
6 jampotjes

Bereiding:

Zet ruim van te voren een schoteltje in de koelkast zodat deze goed koud wordt.

Zorg voor schone jampotjes en dekseltjes. Voordat je begint deze minstens 10 minuten in een pan met ruim water te laten koken.

Doe de bramen in een grote schaal gevuld met koud water. Laat even staan zodat ongedierte de kans krijgt te ontsnappen. Verwijder de onrijpe bramen en de ernstig aangetaste. Spoel de bramen daarna voorzichtig af met koud water.

Rits de vlierbessen met een behulp van een vork van de steeltjes. Doe dit boven de gootsteen gevuld met koud water. Vuil en onrijpe besjes komen bovendrijven en kunnen nu makkelijk verwijderd worden. Spoel de besjes nogmaals met koud water en laat uitlekken.

Zet een grote pan op een half hoog vuur. Doe de besjes in de pan met het halve kopje water. Voeg de bramen toe. Laat rustig aan te kook komen en blijf af en toe roeren. Totale kooktijd is ongeveer 15 minuten.

Haal de pan van het vuur. Doe het gekookte fruit met een pollepel in een fijne zeef. Druk met de pollepel de massa door de zeef. Het sap wordt opgevangen in een andere pan.

Meng 2 zakjes Marmello 2 goed met de suiker. Dit om klonteren te voorkomen.

Zet de pan met het opgevangen sap op het vuur. Voeg het mengsel van Marmello 2 en suiker aan het fruit toe. Schenk het citroensap erbij. Breng alles op een hoog vuur aan de kook. Als het kookt laat je nog minstens een minuut doorkoken en haal de pan van het vuur.

Om te controleren of het sap voldoende dik wordt voor de jam, doe je een dessertlepel met het kokende sap op de koude schotel. Wacht een paar tellen. Als je nu met je vinger voorzichtig op de bovenkant van het sap drukt, moet er een rimpel in het velletje ontstaan. Nu is de jam voldoende dik.

Vul de potjes met een pollepel tot het randje, schroef het deksel goed dicht en zet ze ongeveer 10 minuten op hun kop. Doe een sticker met vermelding van de inhoud en een aanmaakdatum op de potjes.
Bewaar de potjes op een koele en donkere plek.


Smullen maar!

2 opmerkingen:

 1. Ik kijk er naar uit om braambessen te kunnen gaan afplukken... als ik dit hier zo lees :-) Het lijkt me heerlijk om deze confituur te maken :-)
  Ik heb een hele grote braambes staan.. op een stuk grond, maar niet in onze tuin :( In onze tuin willen ze maar niet groeien...


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze vlierbessen en bramen zijn geplukt in een bos toegankelijk voor publiek. Wel even naar toerijden, maar er was een overvloed in fruit en noten. Hazelnoten en walnoten zijn binnenkort rijp om geplukt of geraapt te worden.
  Succes met het plukken van de braambessen en het maken van de confituur.
  Groet Johanna

  BeantwoordenVerwijderen