dinsdag 17 september 2013

Tiramisu met Friese DuimpjesEen verrassende combinatie. Nu eens niet met lange vingers maar met een Friese lekkernij: Friese Duimpjes of zoals men in Friesland zegt: Fryske Dûmpkes.

De verrassing zit niet alleen maar in het gebruik van Berenburg in plaats van de traditionele amandellikeur Amaretto, maar vooral in de toevoeging van de Friese Duimpjes. Deze smaken uit de koektrommel al zoveel lekkerder dan een simpele lange vinger. De duimdikke koekjes worden gemaakt met onder andere anijszaadjes en hebben een hele specifieke smaak die mij doet denken aan de noten van het Sinterklaas feest. Een recept van deze koekjes vindt je ook via deze link FryskeDûmpkes.

Het idee van deze variant komt van het Oranje Hotel in Leeuwarden. Vorig jaar heb ik proeverij van verschillende Friese producten mogen gebruiken. Op het menu stonden natuurlijk de Friese kaas specialiteiten: Nagelkaas en Griene tsiss en, heel verrassend, enkele wijnen gemaakt uit een wijngaard welke gelegen is in Friesland. Tot slot, als afsluiting van een smakelijke avond, deze creatie van de tiramisu.   

Je kan er voor kiezen een grote schaal van dit nagerecht te bereiden, maar ik vond het leuk om kleine roestvrij stalen ringen te gebruiken, zodat ik eenpersoons dessert kan serveren.

Tiramisu met Friese Duimpjes (voor 4 personen)

Ingrediënten:

125 gram slagroom
40 gram witte basterd suiker
2 eierdooiers
125 gram mascarpone
125 gram Friese Duimpjes
3 eetlepels Berenburg
100 milliliter espresso koffie (2 kleine kopjes)

Attributen:

4 roestvrij stalen ringen
Mixer
Spatel
Zeefje

Werkwijze:

Klop de slagroom met de helft van de suiker bijna stijf. Klop in een andere kom de eierdooiers en de rest van de suiker voor 5 minuten tot het een romig mengsel is.

Roer de mascarpone goed door tot een smeuïge massa. Meng de mascarpone in gedeelten door het dooiermengsel. 

Spatel de slagroom luchtig door het mascarponemengsel (niet kloppen, maar omscheppen).

Meng de espressokoffie met de Berenburg in een ondiepe schaal waar Friese Duimpjes in passen. Doop de helft van de Friese Duimpjes een paar seconden in het espressomengsels en leg ze daarna in de vormpjes. Vervolgens de helft van het mascarponemengsel er bovenop scheppen.
Leg een volgende laag Friese Duimpjes op het mengsel. Eindig met de rest van het mascarponemengsel.

Zet de tiramisu in de koelkast om hem te laten opstijven.

Strooi bij het serveren beetje cacaopoeder over de tiramisu met behulp van een zeefje.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten