zondag 29 september 2013

Quiche met Bleu d'Auvergne en blauwe druivenMijn tuin is niet zo heel erg groot en de verscheidenheid aan bloemen en planten valt nogal tegen. Op zich is dat gemakkelijk, het overzicht op de werkzaamheden is daardoor relatief eenvoudig.

De belangrijkste momenten voor snoeiwerkzaamheden staan dan ook in mijn geheugen gegriefd.
In de eerste week van elk jaar de druif terugsnoeien en zo rond half maart de lavendel afknippen tot net boven de eerste groene uitloper. Hiervoor moet ik wel diep door de knieën, want dit zijn pietepeuterige kleine uitlopertjes. Elk jaar denk ik weer dat er teveel afgeknipt is, maar elk jaar groeien en bloeien mijn lavendelperken er vol op los. Hetzelfde geldt voor de vlinderstruiken, alleen hier is het makkelijker te zien tot waar de oude bloemen en stengels gesnoeid moeten worden.

Helaas heeft de druif het dit jaar moeilijk gehad. Hij had last van de klimop en het feit dat ik hier tegen te weinig actie ondernam. De hedera eiste zoveel ruimte op aan de schutting en groeide zo onwijs hard, dat de druif het onderspit moest delven. Gelukkig is de zomer wel mooi, lang en warm geweest en mede daardoor heeft de druif toch nog een paar trosjes geproduceerd. Te weinig om jam te maken; laat staan dat ik wijn zou kunnen maken.

Daarom deze quiche met een handvol druiven. Niet te veel fruit verwerken in deze hartige taart, want dan wordt de inhoud te vochtig. Het geheel combineert erg goed. Bewust heb ik gekozen voor deze blauwe kaas, omdat hij zachter van smaak is dan bijvoorbeeld de Stilton of Danisch Bleu.
  
Quiche met Bleu d’Auvergne en blauwe druiven

Ingrediënten:

5 - 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
300 gram Bleu d’Auvergne
100 gram harde Hollandse schapenkaas
100 gram blauwe druifjes.
125 g crème fraîche
Boter of zonnebloemolie om in te vetten
2 deciliter volle melk
4 eieren (L)
snufje zout
snufje peper

Attributen:

Bakvorm 22 – 24 centimeter

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Vet de bakvorm in met wat boter of zonnebloemolie.

Ontdooi de plakjes deeg en verwijder de folie. Bekleed de vorm met de plakjes deeg.

Spoel de druifjes met koud water af en haal ze van de steel en laat de vruchtjes in een vergiet uitlekken.

Klop de eieren met de melk in een kom met het zout en de peper.

Maak de Bleu d’Auvergne fijn met behulp van een vork. Doe ditzelfde met de crème fraîche en meng al roerend met de Bleu d’Auvergne door het eimengsel.

Strooi de druifjes over de taartbodem en giet het kaas-eimengsel over de druifjes. Schaaf de schapenkaas boven de taart zodat deze volledig bedekt is.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak in ongeveer 40 minuten gaar.

Serveer met een frisse groene salade en een trosje druiven.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten