dinsdag 4 januari 2011

Vijgen in Port


Vijgen, een fruitsoort dat mij kan bekoren. Heerlijk en voor vele toepassingen geschikt. Ik gebruik het vaak in zelfgebakken brood, gecombineerd met dadels, abrikozen en noten. Af en toe serveer ik vijgen als voorgerecht in een salade met Mozzarella en Parmaham. Allemaal heerlijke combinaties. Zowel vers als gedroogd is deze vrucht een traktatie.

Maar nu heb ik een nieuwe toepassing gevonden. Op de blog van Koken met Karin kwam ik deze suggestie tegen. Zij noemt het Dronken vijgen. Heel origineel. Ik moet wel even geduld hebben, want het duurt minimaal 6 weken voordat ik met een bereiding verder kan gaan. Zeker zal ik haar idee volgen voor het maken van een nagerecht. Even verwarmt in de magnetron en geserveerd met een flinke lepel stijfgeklopte slagroom.

Verder lijkt het mij goed te combineren met een kaasplankje. Volgens mij past het wel bij een Goudse, belegen Leidse, Friese nagelkaas of een romige blauwschimmelkaas zoals Magor of Gorgonzola. Voordat ik dit als nagerecht op tafel zet zal ik bij de kaashandelaar nader informeren. Daar over later meer.

Ingredi├źnten:

500 gram gedroogde vijgen
500 gram twany port


Attributen:

Weckpot


Bereiding:

Maak een weckpot grondig schoon.
Doe de vijgen er een voor een in.
Voeg port toe totdat de vijgen helemaal onderstaan.
Zet de pot weg op een donkere koele plek en wacht zes weken.


Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Ik wacht vol spanning op je vervolg recept met de vijgen in port!Nog even geduld hebben, begrijp ik. groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen