zondag 23 april 2017

Taartje van biet met schapenkaasEen eerste etentje in mijn nieuwe woonplaats in Friesland. Een geschikt moment om Friese ingrediënten te gebruiken. De nagelkaas van de boerderij De Nylander, een schapenkaasje van Tusken Bosk en Mar. Het recept idee komt dan ook uit het kookboek "Friese Liefde" Koken met streekproducten. Dit boekwerkje zal ik in de toekomst nog wel meer als ideeënbus gebruiken. Dit gerecht is het begin van zowel mijn etentje als van mijn verdere ontdekking van de producten uit Friesland.

Taartje van biet met schapenkaas

Ingrediënten voor het bietentaartje

80 gram gekookte biet
1 blaadje gelatine
1 eetlepel appelazijn
2 eetlepels rietsuiker
peper en zout naar smaak
100 gram verse schapenkaas

Ingrediënten voor de zoetzure radijscompote

1/4 bosje radijs
1/4 frisse appel
1 kleine Spaanse peper
2 eetlepels appelazijn
2-3 eetlepels rietsuiker
peper en zout naar smaak
arrowroot poeder (zoveel als nodig om te binden)

Ingrediënten voor kletskop Friese nagelkaas

100 gram oude Friese nagelkaas


Attributen:

vorm (uitsteekring 8 cm)
fijne zeef
scherp mes
rasp
bakpapier


Werkwijze bietentaartje:

Pureer de gekookte biet en wrijf door een fijne zeef. Breng op smaak met het azijn, de suiker, peper en het zout. Verwarm dit in een kleine pan.

Week de gelatine in koud water, knijp het uit en voeg toe aan de warme bietenpuree. Laat het geheel afkoelen en opstijven.

Snijd de schapenkaas in kleine schijfjes van 0,5 cm.

Zet de vorm op een schoteltje en vul de vorm laagje voor laagje beginnend met de kaas gevolgd door een dun laagje bietenpuree. Laat de puree elke keer verder opstijven voordat er weer een laagje kaas overheen komt. Herhaal dit tot de kaas en puree op zijn.

Zet de vorm 24 uur in de koelkast.


Werkwijze zoetzure radijscompote

Was de appel en de radijs en snijd het in gelijke en kleine blokjes. Snijd de peper in kleine blokjes.

Maak van de azijn, rietsuiker, vers gemalen peper en zout naar smaak, een frisse, zoetzure dressing. Breng aan de kook en voeg de blokjes appel, radijs en peper toe. Bind af met het arrowroot poeder. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik.


Werkwijze kletskop van Friese nagelkaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de kaas en verdeel de kaasrasp in vieren. Beleg dunne rondjes op het bakpapier. Bak circa 7 tot 8 minuten in de voorverwarmde oven totdat de kletskoppen goudbruin zijn.
Snijd het taartje met een scherp mes in gelijke stukjes. Serveer met een lepeltje radijscompote en garneer met de kletskop van Friese nagelkaas.

Smullen maar!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten