maandag 21 september 2015

Gefrituurde kappertjesEen kleine maar grootse smaakmaker.

Wie doet het niet. Een salade garneren met een extra smaakmaker. Meestal gebruikte ik een paar schaafsels Parmezaanse kaas, kruidige crostini, wat klein gesneden ansjovis filets en/of kappertjes. De kappertjes kwamen dan uit een potje met pekelwater of een standaard olie. Maar sinds ik de gefrituurde kappertjes ontdekt heb, denk ik anders over smaak maken.

De kleine bloemknopjes verkoopt men in een Italiaanse speciaalzaak ook ingelegd in zout. Het is even zoeken; in een supermarkt ben ik ze nog niet tegengekomen. Maar als je ze in huis hebt, is het eenvoudig de kappertjes te bereiden. Een kleine moeite voor een grootse smaak.

Heerlijk over een salade, bonenschotel of over Vitello tonnato. Over mijn eigengemaakte tonijnmayonaise komt geen kappertje meer uit een potje.


Gefrituurde kappertjes

Ingredi├źnten:

Een handvol in zout gelegde kappertjes
Een ruime bodem neutrale olie (ik gebruik meestal arachideolie)

Attributen:

Keukenpapier
Een pan om te frituren
Een schuimspaan

Werkwijze:

De in zout gelegde kappertjes moeten eerst met water gespoeld worden om het overtollige zout te verwijderen. Daarna nog een uurtje weken in vers water. Spoel de kappertjes wederom en droog voorzichtig en zorgvuldig af.

Verhit de olie in de pan. Test met een enkel kappertje of de olie heet genoeg is. Let op: als er nog teveel aangehecht water op de kappertjes aanwezig is gaat het spetteren!

Doe een handvol kappertjes in de hete olie en frituur deze ongeveer 5 minuten totdat deze goudbruin verkleuren. Haal de kappertjes uit de olie met behulp van een schuimspaan. Laat de kappertjes uitlekken op keukenpapier.

Smullen maar!1 opmerking: