zaterdag 28 juli 2012

Gemarineerde komkommersalade met dille




Het is komkommertijd. Natuurlijk is deze groente het gehele jaar te koop. Maar nu in de zomer komt de smaak van de komkommer het beste tot zijn recht. Tenminste dat vind ik.

Komkommers zijn voor mij op hun best als deze ijskoud geserveerd worden. Zo uit het vuistje met de schil er nog omheen of verwerkt in een salade met andere zomerse groenten.

Deze salade is één van mijn favorieten. Hij is het lekkerst als je hem op de dag van bereiding serveert, maar je kan hem ook een dag van tevoren maken. De salade moet je wel goed laten uitlekken. Je zal verbaasd zijn hoeveel vocht de komkommer zal verliezen.

Gemarineerde komkommersalade met dille

Ingrediënten:

1 grote komkommer
100 milliliter rijstazijn
110 gram fijne kristalsuiker
1 bosje dille
Zout
Zwarte peper

Bereiding:

Schil de komkommer en verwijder het zaad. Snijd hem in dunne schijfjes.

Verwarm in een pannetje de azijn en de suiker en laat die al roerend oplossen. Laat het mengsel afkoelen.

Snijd de dille fijn.

Schik in een diepe schaal een kwart van de komkommerschijfjes en strooi er zout, zwarte peper en een kwart van de dille over. Herhaal deze laagjes.

Schenk de azijn erover en laat afgedekt (en in de koelkast) minstens een uur intrekken.
Laat de salade in een vergiet goed uitlekken. Doe de salade in een schaaltje en serveer als bijgerecht.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten