woensdag 19 mei 2010

Asperges in honing-gembersaus


Dit is mijn inzending voor het Food Blog Event mei 2010 Asperges


Elk voorjaar staat bij mij thuis regelmatig een gerecht met asperges op het programma. Niet alleen de standaard met zelfgemaakte aardappelpuree, botersaus en ei, welke ik met voorkeur serveer met een sappige beenham of zalm, maar ook dit gerecht.

Het recept, ooit gekregen van een vriendin, is zelfs voor kinderen om te smullen. De combinatie van honing en gember met de in stukjes gesneden asperges is juist voor het kleine grut zeer aantrekkelijk en smaakt naar meer.

Eenvoudig klaar te maken en alleen de geur al van de gember en de gekaramelliseerde honing doet mij het water al in de mond lopen. Bij het bereiden op deze wijze blijft de specifieke smaak van de asperges goed waarneembaar.

De bijgeleverde kipblokjes moeten vooral niet te stevig gekruid worden, want dit mag het gerecht niet overheersen. Zelf heb ik een heel klein beetje kerry en een pepertje aan de kip toegevoegd. Hiervoor geldt: met mate.


Asperges in honing-gembersaus (voor 4 personen)


Ingrediënten:

1,5 tot 2 kilogram witte asperges (eventueel een gedeelte vervangen door groene asperges)
2 eetlepels honing
1 flinke scheut gembersaus
Olijfolie
Zout
Peper
Verse kruiden

Attributen:

Wok

Bereiding:

Schil de asperges zorgvuldig (liefst met een aspergeschiller) en snijd ze in stukken van 3 tot 4 cm. Bewaar de kopjes apart.

Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de aspergestukjes op hoog vuur beetgaar. Voeg na 5 minuten de aspergekopjes, honing en gembersaus toe en karamelliseer de gewokte asperges.

Breng op smaak met peper, zout en verse kruiden.

Lekker om te serveren met kipfilet en rijst.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten