zaterdag 8 mei 2010

Honingkruidkoek (met chocolade!)


Wat doe ik zoal op een regenachtige zaterdag? Ik ben de dag begonnen met het doen van de noodzakelijk boodschappen voor het weekend, stopte een was in de wasmachine en toen: had ik zin om iets stevigs te bakken èn ik had ongelofelijke trek in iets met chocolade.

In mijn boekenkast staat heel toepasselijk een kookboek met de titel: "Ik wil chocolade!" en daar staat het volgende recept onder andere in. De Franse benaming voor deze koek is Pain d'épices au chocolat. Deze klassieke Franse koek moet worden gemaakt van gelijke delen bloem en honing, en op smaak worden gebracht met quartre épices, een kant-en-klaar mengsel van specerijen dat in de meeste Franse speciaalzaken te koop is. De geraspte chocolade is een nieuwe toepassing aan het middeleeuwse recept en vervangt de traditionele gehakte amandelen en gekonfijte schil. Eet de koek in dikke plakken bij een kop koffie.


Honingkruidkoek

Ingrediënten voor de koek:

200 gram ongebleekte bloem
100 gram roggemeel
¼ theelepel fijn zeezout
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel kaneel*
½ theelepel quatre épices*
100 gram pure chocolade, fijn gehakt
300 gram vloeibare honing
2 grote eierdooiers
5 eetlepels melk

* In plaats van 1/2 theelepel gemalen kaneel en 1/2 theelepel quarte épices kan men ook 1 theelepel speculaaskruiden gebruiken. In speculaaskruiden zitten behalve kaneel dezelfde specerijen als in quarte épices, namelijk nootmuskaat, gember, kruidnagel en peper.

Ingrediënten voor de glazuur:
50 gram pure chocolade, fijn gehakt
2 eetlepels kristalsuiker
3 eetlepels melk

Attributen:
Cakevorm van 25 cm
Bakpapier om de cakevorm te bekleden

Bereiding van de koek:
De oven alvast voorverwarmen tot 180 graden (heteluchtoven 165 graden).
Zeef de beide meelsoorten, het zout, het bakpoeder en alle specerijen in een mengkom. Roer de fijn gehakte chocolade erdoor. Voeg de honing, eierdooiers en melk toe en meng alles met een houten lepel tot een dik, zwaar beslag. Schep dit in een cakevorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de koek circa 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden (een heteluchtoven 165 graden) tot hij goudbruin is en een vleespen die je in het midden steekt er schoon weer uitkomt. Stort de koek op een rooster en verwijder het bakpapier.

Bereiding van de glazuur:

Maak het glazuur zodra de koek uit de oven is. Verhit hiertoe de chocolade, suiker en de melk langzaam in een steelpannetje met zware bodem; roer tot de chocolade is gesmolten. Breng het mengsel al roerend aan de kook, laat het 5 seconden pruttelen en haal het van het vuur.

Schenk, schep of strijk het hete, dunne glazuur op de warme koek en laat het langs de zijkanten druppelen. Laat de koek volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.
Bewaar de koek in een luchtdichte doos.

Eet de koek binnen 5 dagen. De ongeglazuurde koek kan een maand in de vriezer worden bewaard.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten