donderdag 2 september 2021

Groene asperges met grote garnalen


 













Zomaar in een e-malbericht van een vriendin die weet dat ik graag lekker eet en het leuk vind om te kokkerellen. "Ik kwam dit recept 'Groene asperges met grote garnalen op Thaise wijze' tegen op Smulweb.nl, vond het echt iets voor jou!" Nou, dat is niet tegen dovemansoren gezegd, dus ben ik meteen aan de slag gegaan.

De tekst suggereert dat dit recept speciaal voor de lente is. Want: "Lente is aspergetijd". Gelukkig liggen het hele jaar door de groene asperges in de winkel. Dus voor deze keer een lenterecept in bijna herfsttijd.

De ingrediëntenlijst heb ik ietwat aangepast, omdat ik gewokte garnalen super lekker vind en het ook best wel een beetje pittig mag zijn. 

Groene asperges met grote garnalen op Thaise wijze

Ingrediënten:

500 gram groene asperges
450 gram wokgarnalen (diepvries)
3 teentjes knoflook, geperst
2 centimeter gember, geraspt
2 sjalotten, fijn gehakt
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel vissaus (nam pla)
1 eetlepel licht sojasaus (Kikkoman)
1 snufje suiker
100 milliliter kippenbouillon
1 theelepel maizena
2 eetlepels wokolie
1/2 theelepel chilivlokken

Attributen:

Wok
Keukendoek
Knoflook pers
Fijne rasp

Werkwijze:

Spoel de garnalen met lauw water en laat ontdooien en uitlekken. Maak de garnalen droog met een schone keukendoek.

Was de groene asperges en verwijder de harde onderkant. Snijd de stelen in stukken van ongeveer 5 centimeter. Sjalotten fijn hakken, de knoflook persen en de gember raspen.

Doe een eetlepel olie in de wok en laat deze heet worden. Voeg de helft van de knoflook en de helft van de gember samen met de rauwe garnalen aan de olie toe. Wok enkele minuten en dan uit de wok nemen.

Voeg weer een eetlepel olie in de wok met de gehakte sjalotten en de rest van de knoflook en gember. Hierna gaan de asperges erbij. Het geheel op een hoog vuur ongeveer 2 minuten roerbakken. Afblussen met de vissaus, oestersaus en sojasaus. Voeg dan een snufje suiker toe en de chilivlokken (naar smaak).

De garnalen weer toevoegen en goed warm laten worden.

Heerlijk met witte rijst.

Smullen maar!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten