vrijdag 27 november 2015

Amuse CranberrypatéEen klein gerechtje om de smaakpapillen alvast wakker te maken voordat mijn gasten aan tafel gaan voor het diner. De verschillende gangen van het etentje staan in het teken van de herfst. Deze amuse opent de avond dan ook heel toepasselijk, want de cranberry's zijn geoogst en liggen alweer in de winkel. Bij uitstek een smakelijke begeleider bij wildgerechten en stevige vleesvariaties. Deze kleine vruchtjes komen van de waddeneilanden en met name Terschelling is het eiland waar deze volop groeien en bloeien.

De cranberrypaté heeft van zichzelf een lichte frisse smaak. Voor dit gerechtje heb ik een pittige zoetzure saus gemaakt op basis van een cranberry dessertsaus. Door toevoeging van een klein scheutje witte balsamico azijn en een theelepeltje chilivlokken heeft de saus een extra smaaksensatie gekregen.

Amuse Cranberrypaté

Ingrediënten:

80 gram cranberrypaté
50 gram gedroogde cranberry's
100 milliliter cranberry dessertsaus
1 eetlepel witte balsamico azijn
1 theelepel chilivlokken
vers gemalen zwart peper naar smaak
4 stokjes
4 borrelglaasjes

Attributen:

1 groot vleesmes
1 (groene) snijplank
1 kleine kom

Werkwijze:

Hak de gedroogde cranberry's fijn met behulp van een vleesmes op de snijplank.

Verdeel de paté is vier gelijke delen en rol er een balletje van. Rol de balletjes voorzichtig door de gehakte cranberry's. Zet in de koelkast tot vlak voor het opdienen.

Doe de dessertsaus in een kleine kom en voeg de azijn en chilivlokken toe. Zet opzij totdat de balletjes gereed gemaakt worden om te serveren.

Proef de saus en voeg eventueel vers gemalen zwarte peper toe.

Voor het uitserveren:

Vul de borrelglaasje tot ongeveer 1/4 met de saus. Steek in ieder balletje een stokje en doe de balletjes in het gevulde borrelglaasje.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten