zaterdag 15 mei 2021

Tomatensoep met groenten en ballen

 


Eerst heb je een basis tomatensoep. Dan wordt het een tomaten-groentensoep. Vervolgens maak ik een  extra gevulde maaltijdsoep met gehaktballen. 

Met de basis soep kan je alle kanten op. Vele variaties zijn mogelijk. Van robuust, zoals vandaag als een maaltijdsoep geserveerd of naar culinair, geblendeerd tot een gladde soep met een lepeltje crème fraîche. Laat je fantasie en smaakpapillen er maar op los.

Het gebruik van verse producten is voor mij belangrijk vandaar dat mijn tomatensoep gemaakt is van verse tomaten. In dit geval mooie rode trostomaten. Ook de wortelen heb ik zelf schoongemaakt en verder verwerkt tot mooie schijfjes. 

De gesneden groenten voor deze maaltijdsoep variant zijn wel reeds gesneden boerensoepgroenten. Dit voor het gemak. 

Voor de gehaktballen koop ik meestal gekruid rundergehakt bij de slager. Gekruid gehakt is echter niet overal te koop. In het noorden van het land, en vooral in Friesland, is het een gangbaar product. Bij mijn slager moet je zelfs vragen naar niet-gekruid gehakt. Dit ligt niet eens in de vitrine.

Tomatensoep met groenten en ballen

Ingrediënten:

2 eetlepels olijfolie
1 ui 
2 tenen knoflook
5 worteltjes (vers van een bos)
1 blikje tomatenpuree
5 trostomaten
2 runderbouillon tabletten
750 milliliter water
1 zak voorgesneden boerensoepgroenten
300 gram gekruid rundergehakt

Attributen:

Grote pan
Soeppan met een dikke bodem
Staafmixer

Werkwijze:

Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook.

Maak de wortelen schoon en snijd in schijfjes. Zet even apart. Snijd de tomaten kruislings in en leg ze even in de pan met kokend water. Haal uit de pan en trek de schillen er voorzichtig af. Snijd de tomaten in grove stukken. Zet even apart.

Snipper de ui en de knoflook. Doe de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook hierin totdat de ui glazig is. Niet bruin laten worden. 

Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.

Doe de wortelschijfjes erbij en bak even mee. Vervolgens kunnen de tomaten toegevoegd worden. Roer het geheel om en laat weer even bakken.

Blus af met het water en doe de bouillontabletten erbij. Breng aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep met de staafmixer zo glad als je zelf wilt. Voor elke variatie van de tomatensoep is weer een andere basis nodig.

Voeg de gesneden soepgroenten toe en breng het geheel weer zachtjes aan de kook.

Maak kleine balletjes van het rundergehakt en voeg deze bij de soep. Laat zachtjes koken totdat de balletjes gaar zijn.

De soep kan geserveerd worden met een stuk stokbrood en kruidenboter. 

Smullen maar!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten