maandag 16 november 2015

GriesmeelpuddingEen ouderwets lekker dessert. Gemakkelijk te bereiden met enkele eenvoudige ingrediënten. De bestanddelen van dit toetje zijn over het algemeen wel aanwezig in mijn voorraadkast. Alleen het enige hulpmiddel dat ik tot voor kort moest ontberen was de puddingvorm.

Jaren geleden had ik wel de beschikking over een vorm, maar om een of andere reden was die verdwenen. Kapot? Ik kan het me niet herinneren. Misschien wel tijdens verhuizing of een grote opruimactie zonder er bij na te denken weggedaan? Ik was dus op zoek naar een nieuw exemplaar, maar de nieuwe varianten in de kookwinkels waren mij niet mooi genoeg. Het mocht geen aluminium vorm zijn, maar een ouderwets gebakken model.

Nu ben ik niet een type dat rommelmarkten afstroopt, maar tijdens de zomervakantie in Frankrijk kwam ik verschillende "vide-greniers" tegen. Ben dus toch maar deze vrijmarkten langs gegaan in de hoop er een te vinden. Helaas ook daar kwam ik niets van mijn gading tegen. Dit relaas vertelde ik op een avond tegen een kennis en al na een paar dagen kreeg ik een berichtje dat hij er een voor mij had gescoord.
Precies zo'n vorm als ik wilde. Weliswaar met wat gebruikssporen, maar het voldoet aan mijn wens.
Het resultaat is dan ook dit heerlijke ouderwetse dessert.

Griesmeelpudding

Ingrediënten:

1 vanillestokje
700 milliliter volle melk
125 milliliter slagroom
80 gram fijne kristalsuiker
100 gram griesmeel
150 gram blauwe bessen

Attributen:

Puddingvorm (1 liter)
Houten lepel
Afdekfolie
Satéstokje

Werkwijze:

Snijd het vanillestokje in de lengte open en haal met behulp van een mes het merg eruit.

Breng de melk met het merg, slagroom en suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en strooi er al roerend, met een houten lepel, de griesmeel erin. Zet de pan weer op het vuur en laat al roerend voor 5 minuten zachtjes koken op een laag vuur totdat de pap dik wordt.

Spoel de puddingvorm met koud water. Droog de vorm niet af. Doe de pap in de vorm en dek af met afdekfolie. Laat de pap ongeveer een half uur afkoelen. Zet de vorm daarna in de koelkast en laat de pudding minstens 3 uur opstijven.

Voor gebruik met behulp van het satéstokje in het midden van de pudding een gaatje maken tot de bodem van de vorm. Keer de pudding op een bord.

Verwarm de blauwe bessen kort in een klein pannetje. Roer een saus van de vruchtjes en laat een aantal heel. Giet de besjes over de pudding.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten