maandag 28 april 2014

Soesjes met zalmmousseHet is altijd een leuke bezigheid om soesjes te maken. De receptuur is eenvoudig: 100 + 100 + 100 + 100 + 4 = een goed soezendeeg. Verder is het opletten of het deeg wel gaar is, want anders willen de soesjes niet rijzen in de oven en blijft het deeg zo plat als een pannenkoek. Dus, heb geduld en blijf twee minuten roeren in het deeg voordat de eieren er in gaan. Eigenlijk kan het niet mislukken.

Vaak maak ik meer soesjes dan ik op dat moment nodig heb. Of ik maak alvast een volle plaat als de oven toch al opgewarmd is voor een ander baksel. De soesjes voor vandaag had ik al eerder gebakken. Op de dag dat ik de Friese Dumpkes bakte, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een volle plaat te maken. Na afkoelen verpakte ik de soesjes in een plastic zak en zijn tot gebruik in de vriezer bewaard. Nu moest alleen de vulling gemaakt te worden. Gemak dient de mens.

Soesjes met zalmmousse

Ingrediënten soesjes (30 stuks)

100 gram boter
100 gram water
100 gram melk
100 gram bloem
4 eieren

Ingrediënten zalmmousse

150 gram gerookte zalm
1 halve limoen
200 milliliter slagroom
1 zakje Klop-Fix
2 eetlepels gehakte verse Basilicum
Peper naar smaak


Attributen:

Garde
Bakpapier
Spuitzak
Ronde spuitmond
Koksmes
Gekartelde spuitmond

Werkwijze soesjes:

Verwarm de oven voor tot 210 graden (heteluchtoven 185 graden).

Verhit al roerend het mengsel van de boter, melk en water totdat het kookt. Haal de pan van het vuur en klop de bloem er door. Zet de pan weer terug op laag vuur en blijf roeren, na ongeveer twee minuten is het deeg gaar.

Neem de pan weer van het vuur en klop de eieren één voor één door het deeg. Blijf kloppen tot er een gladde massa ontstaat. Breng de massa over in een spuitzak.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit daar de bolletjes op. Schuif de plaat in de voorverwarmde oven en laat de soezen in ongeveer 20 minuten bakken.
Na afkoeling kunnen de soezen gevuld worden.Werkwijze zalmmousse:

Hak de zalm met een koksmes fijn. Boen de limoen goed schoon en rasp ongeveer een 1 theelepel van de schil af. Pers een helft van de limoen uit en schenk het sap over de zalmstukjes.

Klop de slagroom met de Klop-Fix stijf. Schep de zalm, de limoenrasp en basilicum door de slagroom. Breng het mengsel op smaak met peper.

Zalmmengsel in een spuitzak met een gekartelde spuitmond overdoen.

Snij met een scherp mes de kapjes van de soesjes af. Vul de soesjes met de zalmmousse en zet de kapjes er weer bovenop.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten