dinsdag 15 april 2014

Walnoten-Cranberrytaart
Soms denk je met warme gevoelens terug aan kortstondige ontmoetingen. Om diverse redenen blijven die momenten in je gedachten steeds terugkomen. Dat was bijvoorbeeld vorig jaar het geval toen ik, met mijn collega op doorreis naar het noorden van het land voor de bruiloft van een ex-collega, een tussenstop maakte bij haar ouders voor de avondmaaltijd.

Het was een korte ontmoeting, maar heel gezellig en smakelijk. Het toetje, dat tijdens de snelle maaltijd geserveerd werd, was zo lekker, dat ik via mijn collega om het recept gevraagd heb.

De receptuur is eenvoudig en de voorbereidingen zijn snel gedaan. Het is een kleine moeite geweest om vanavond weer van deze traktatie te genieten.

Walnoten-cranberrytaart

Ingrediënten:

250 gram gepelde walnoten
250 gram suiker
4 eieren
Sap en rasp van 1 citroen
100 gram gedroogde cranberry's
2 eetlepels geschaafde amandelen
4-5 eetlepels poedersuiker, gezeefd
250 milliliter slagroom
2-3 eetlepels cognac


Attributen:

Keukenmachine
Quiche- of taartvorm 24 cm


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).

Maal de noten fijn in de keukenmachine: Niet te lang malen want anders wordt het deeg klef. Voeg eerst de suiker toe en dan de eieren. Meng nog kort door.

Doe het mengsel over in een kom. Voeg 1 eetlepel van het citroensap en -rasp aan het mengsel toe. Schep 2/3 van de cranberry's door het beslag.

Schep het beslag in de vorm en bestrooi met de resterende cranberry's en geschaafde amandelen.

Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de taart in 35 minuten goudbruin en gaar. Haal hem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Bestrooi de taart met de poedersuiker.


Klop de slagroom met de cognac en 2 eetlepels poedersuiker half stijf. Snijd de taart in puntjes en serveer met de cognacroom. Serveer met een stevig kopje espressokoffie.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten