woensdag 6 november 2013

Franse pruimentaart (Far Breton)



In Bretagne gebruikt men voor dit typische streekgerecht Armagnac. Ik heb dit alleen niet in huis: wel Calvados en daarom geef ik er een Normandische draai aan.
Verder kan je een "Far" ook met andere (gedroogde) vruchten maken. Deze taart kan je nog rijker maken met bijvoorbeeld rozijnen, die natuurlijk ook in de Calvados geweld moeten worden.

Franse pruimentaart (Far Breton)

Ingrediënten:

750 milliliter volle melk
250 gram bloem
150 gram suiker
4 eieren
snufje zout
50 gram gesmolten boter
Calvados
200 gram gedroogde pruimen zonder pit
2 eetlepels rietsuiker
1 theelepel kaneelpoeder



Attributen:

Ondiepe ovenschaal

Werkwijze:

Wel de pruimen voor minstens twee uur (een hele nacht mag ook) in de Calvados. Zorg dat alle vruchtjes goed onderstaan. Dek de schaal af.

Oven voorverwarmen op 200 graden (heteluchtoven 185 graden)

Zeef de bloem en kluts de eieren. Maak een glad beslag van opeenvolgend: de suiker, de bloem met een snufje zout, eieren en gesmolten boter en de melk, welke beetje bij beetje wordt toegevoegd.

Vet de ondiepe ovenschaal in met wat boter en giet het beslag er in. Laat de pruimen goed uitlekken en verdeel deze over het beslag.

Zet de schaal voor ongeveer dertig minuten in de oven.

Haal de schaal uit de oven en bestrooi met de rietsuiker en het kaneelpoeder.

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. Wij maken deze altijd zonder rietsuiker en kaneel, maar dat klinkt als een lekkere toevoeging. Leuke weblog heb je!

    BeantwoordenVerwijderen