zondag 6 oktober 2013

Pittige Thaise balletjes met chilisaus



Pittige Thaise balletjes met chilisaus


Ingrediënten voor de saus:

1 stengel citroengras
2 eetlepels suiker
½ theelepel rode chilipepervlokken
4 eetlepels kokend water
2,5 eetlepels witte-wijnazijn

Ingrediënten voor de balletjes:

½ bosje koriander met steeltjes, fijngehakt
2 lente-uitjes, alleen het wit en lichtgroen, in dunne plakjes
1 teen knoflook, fijngehakt
Geraspte schil van 1 citroen
Vers gemalen zwarte peper, naar smaak
Versgeraspte nootmuskaat, een snufje
1 klein ei (S), los geklopt
1,5 theelepel Thaise vissaus
200 gram varkensgehakt
Bloem, om te bestuiven
3 eetlepels zonnebloemolie

Attributen:

Keukenmachine
Keukenpapier
Aluminiumfolie

Werkwijze:

Snijd voor de saus de bladerige bovenkant en het taaie worteleind van de stengel citroengras. Verwijder taai buitenblad. Snijd de stengel in dunne plakjes. Doe deze in een kleine kom met de suiker en chilipepervlokken. Giet er het kokende water bij en roer circa 2 minuten tot de suiker volledig is opgelost. Roer er de witte-wijnazijn door. Giet de saus in een schaaltje en zet apart tot gebruik.

Draai voor de gehaktballetjes de koriander met de lente-ui, knoflook, het citroenraspsel, een snufje zwarte peper, nootmuskaat, het ei en de Thaise vissaus in een keukenmachine. Draai met 4 tot 5 korte stootjes tot alles gepureerd is. Voeg het gehakt toe en draai weer met enkele korte stootjes, 2 tot 3 keer, tot alles gemengd is. Draai niet te lang omdat het mengsel dan plakkerig wordt.

Doe een flinke hoeveelheid bloem op een groot bord. Bestuif je handen met de bloem. Neem een stukje vleesmengsel zo groot als een walnoot, bestuif dat met bloem en rol losjes tot een balletje. Leg weg op een bord. Maak zo 16 balletjes in totaal.

Verhit de olie in een anti-aanbak koekenpan op matig vuur. Doe er zodra de olie heet is maar niet walmt de balletjes in. Laat deze ongeveer 4 minuten zachtjes bakken onder af en toe draaien, tot ze rondom lichtbruin zijn. Laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken.

Tot zover kunnen deze balletjes voorbereid worden. De balletjes kunnen nu tot 24 uur in de koelkast bewaard worden alvorens verder te verwerken.

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden). 

Leg de balletjes op een bakplaat met een rand. Dek ze af met aluminiumfolie en zet deze 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze door en door warm zijn.

Serveer deze pittige balletjes als een snack voor bij de borrel. Leg de balletjes op een schaal en geef de saus er apart bij.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten