Pittige Thaise balletjes met chilisaus
Ingrediënten voor de saus:
1 stengel citroengras
2 eetlepels suiker
½ theelepel rode chilipepervlokken
4 eetlepels kokend water
2,5 eetlepels witte-wijnazijn
Ingrediënten voor de balletjes:
½ bosje koriander met steeltjes, fijngehakt
2 lente-uitjes, alleen het wit en lichtgroen, in dunne plakjes
1 teen knoflook, fijngehakt
Geraspte schil van 1 citroen
Vers gemalen zwarte peper, naar smaak
Versgeraspte nootmuskaat, een snufje
1 klein ei (S), los geklopt
1,5 theelepel Thaise vissaus
200 gram varkensgehakt
Bloem, om te bestuiven
3 eetlepels zonnebloemolie
Attributen:
Keukenmachine
Keukenpapier
Aluminiumfolie
Werkwijze:
Snijd voor de saus de bladerige bovenkant en het taaie
worteleind van de stengel citroengras. Verwijder taai buitenblad. Snijd de
stengel in dunne plakjes. Doe deze in een kleine kom met de suiker en
chilipepervlokken. Giet er het kokende water bij en roer circa 2 minuten tot de
suiker volledig is opgelost. Roer er de witte-wijnazijn door. Giet de saus in
een schaaltje en zet apart tot gebruik.
Draai voor de gehaktballetjes de koriander met de lente-ui,
knoflook, het citroenraspsel, een snufje zwarte peper, nootmuskaat, het ei en
de Thaise vissaus in een keukenmachine. Draai met 4 tot 5 korte stootjes tot
alles gepureerd is. Voeg het gehakt toe en draai weer met enkele korte
stootjes, 2 tot 3 keer, tot alles gemengd is. Draai niet te lang omdat het
mengsel dan plakkerig wordt.
Doe een flinke hoeveelheid bloem op een groot bord. Bestuif
je handen met de bloem. Neem een stukje vleesmengsel zo groot als een walnoot,
bestuif dat met bloem en rol losjes tot een balletje. Leg weg op een bord. Maak
zo 16 balletjes in totaal.
Verhit de olie in een anti-aanbak koekenpan op matig vuur. Doe er
zodra de olie heet is maar niet walmt de balletjes in. Laat deze ongeveer 4
minuten zachtjes bakken onder af en toe draaien, tot ze rondom lichtbruin zijn.
Laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken.
Tot zover kunnen deze balletjes voorbereid worden. De
balletjes kunnen nu tot 24 uur in de koelkast bewaard worden alvorens verder te
verwerken.
Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).
Leg de balletjes op een bakplaat met een rand. Dek ze af met
aluminiumfolie en zet deze 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze door en
door warm zijn.
Serveer deze pittige balletjes als een snack voor bij de
borrel. Leg de balletjes op een schaal en geef de saus er apart bij.
Smullen maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten