donderdag 19 september 2013

Gratin met kip en prei



Dit jaargetijde vraagt weer om ovenschotels. De herfstbuien worden weliswaar afgewisseld door periodes met zon, echter de temperatuur is fors omlaag gegaan. Even naar buiten is natuurlijk geen probleem, maar vaak kijk ik toch wel op Buienradar om er verzekerd van te zijn dat ik niet volledig nat regen.

Heerlijk binnen blijven en in de keuken kokkerellen met nieuwe recepten en kookboeken, maar ook oude en stoffige boeken haal ik van de plank om ideeën op te doen.

Zoals in mijn vorige blog Provençaalse Korst al aangekondigd stond deze ovenschotel op het programma uit het kookboek Simple Pleasures van Annabel Langbein. Als alle ingrediënten in gehaald huis zijn en de voorbereidingen getroffen zijn voor het maken van de toplaag is dit een snel, eenvoudig en smaakvol gerecht. De voorbereiding vraagt dan maar 20 minuten en kan best een paar uur van te voren gedaan worden.

Als de schotel in de oven staat om te garen, vult de keuken zich met de heerlijke geuren van de knoflook en kruiden. Heerlijk, het is herfst.

Gratin met kip en prei

Ingrediënten:

3 eetlepels boter
4 preien, in dunne plakjes gesneden
Zout en peper uit de molen
12 uitgebeende, ontvelde kippen dijen
2 theelepels dijonmosterd
2 eetlepels worcestersaus
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel tijmblaadjes
1/2 theelepel zout
125 milliliter room (of kippenbouillon)
1 recept Provençaalse korst

Attributen:

ovenschaal

Werkwijze:

Verhit de boter in een zware pan, doe er de prei bij en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat de prei onder regelmatig roeren op een laag vuur, zacht worden tot de felgroene kleur verdwenen is. Dit is ongeveer 15 minuten.

Leg terwijl de prei op het vuur staat, de stukken kip met de mosterd, de worcestersaus, cayennepeper, tijm en een beetje zout in een kom. Werk dit door elkaar en laat 10 minuten marineren.

Haal de pan prei van het vuur en roer de room of de kippenbouillon er door. Spreid het mengsel uit in de ovenschaal. Leg het kippenvlees daar boven op en dek af met de Provençaalse korst.

Tot dit punt kan je de gratin van te voren klaarmaken om een paar uur, afgedekt, in de koelkast te bewaren.
Verhit de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Bak de gratin tot de kip volledig gaar en de kruimelkorst prachtig goudbruin is. Dit is voor ongeveer 1 uur.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je reactie. Inderdaad erg lekker. De gevulde champignons zijn ook een aanrader voor Tapas, als borrelhapje.
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen