dinsdag 14 mei 2013

KruidkoekOp de dagen dat ik werk maak ik voor het middageten altijd een lunchpakketje klaar. Naast enkele dikke boterhammen belegt met kaas en vleeswaren neem ik ook altijd een koek mee. Soms een voorverpakte, zoals Sultana, een mueslireep of Liga. Maar mijn voorkeur heeft ontbijtkoek die zelfs in de fabriek al voorgesneden is. Omdat het zo makkelijk te pakken en mee te nemen is.

Echter, het bakken van een eigen ontbijtkoek (of kruidkoek) is eigenlijk een fluitje van een cent en o zo veel lekkerder. Waarom ik dit eigenlijk niet vaker doe? Ja, dit is een kwestie van prioriteiten stellen. Pas geleden kocht ik een pakje kruidkoekmix rechtstreeks van de molen. Aan deze mix moest alleen karnemelk toegevoegd te worden. Eenvoudiger kan niet en de smaak was voortreffelijk.

Hierdoor getriggerd bedacht ik mij dat ik maar eens zelf een kruidkoek ga bakken. Uit mijn verzameling van losse recepten die ik eens op een kladblok had geschreven, viste ik dit basisrecept. Voor de koek van vandaag heb ik mij aan dit recept gehouden. Heerlijk bij een kopje koffie of thee.
Heel eenvoudig kan je allerlei variaties aan deze basis toevoegen. Denk maar eens aan het toevoegen van stukjes gember, rozijnen of parelsuiker. In de nabije toekomst zal ik zeker zelf weer een kruidkoek maken met één van deze suggesties.

Kruidkoek

Ingrediënten:

100 gram kristal suiker
275 gram honing
125 gram water
350 gram roggemeel
1/4 theelepel zout
50 gram donkerbruine basterd suiker
1 zakje bakpoeder
1 theelepel cardamonpoeder
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1/4theelepel gemalen nootmuskaat
1/4 theelepel vers gemalen zwarte peper
1/8 theelepel gemalen anijszaad
1/8 theelepel gemalen koriander

Attributen:

Mixer met grote beslagkom en deeghaak
Cakevorm van 25 cm
Bakpapier om de cakevorm te bekleden
Kwastje
Aluminium folie


Bereiding:

Vermeng het roggemeel met de kruiden, het gezeefde bakpoeder en het zout in de beslagkom.

Zet een ruime pan op het vuur met de kristal suiker, honing en het water. Breng dit al roerend aan de zachtjes aan de kook.
Voeg deze warme vloeistof bij het meelmengsel in de beslagkom. Mix met de deeghaak totdat het deeg goed gemengd is. Probeer dit niet met je handen te doen, want het mengsel is heet en plakt erg. Mix minimaal 5 minuten.

Bekleed de cakevorm met het bakpapier.

Voeg het mengsel in de vorm met behulp van een lepel. Druk met een natgemaakte lepel het beslag, dat erg dik en bijna onhandelbaar is, goed in de hoeken en strijk de bovenkant vlak. Dek de vorm af met huishoudfolie en laat het deeg rusten voor minimaal 12 uur in de koelkast maar kan ook daarbuiten bewaard worden, tot het moment van bakken.Vervolg bereiding:

Verwarm de oven tot 155 graden (heteluchtoven 140 graden).

Verwijder de folie en strijk met behulp van een kwastje de bovenkant van het deeg met een beetje melk. Bak de cake ongeveer 70 minuten. Controleer tegen het einde van de baktijd de gaarheid met een satéstokje.

De cakevorm uit de oven halen en gewikkeld in aluminimum folie laten afkoelen.Op deze manier blijft het vocht in de kruidkoek en krijgt de buitenkant geen kans hard te worden.
De kruidkoek kan in een afgesloten trommel enkele weken bewaard worden. De lange bewaartijd komt de smaak zelfs ten goede.

Smullen maar!

1 opmerking: