woensdag 27 juni 2012

Lasagne met kidneybonen en pittige kaassaus


Variatie, daar hou ik wel van. Niet op elke dag van de week standaard een bepaald gerecht maken. Daarom in de Keuken van Johanna niet standaard woensdag - gehaktdag. Alhoewel, vandaag toch wel gehakt gebruikt als een van de ingrediënten in deze lasagne.

Lasagne maak ik op vele manieren, met verse producten, maar ook weleens met een saus uit een zakje, maar dit heeft niet mijn voorkeur. Soms maak ik de lasagnevellen helemaal zelf met meel en eieren, maar een andere keer als ik wat minder tijd tot mijn beschikking heb gebruik in de verse lasagnevellen van AH. Ook heel erg lekker.

Met de vulling van een lasagne varieer ik veel. Van een traditionele met gehakt of verschillende verse kazen of spinazie met gerookte kip of een gevuld met stukjes zalm. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Verrassend is het recept uit Proef van de Keurslager. Hier wordt gebruikt gemaakt van kidneybonen en de heerlijke kazen Parmezaan en Gruyère. Ik heb vandaag nog als extra vulling rundergehakt aan dit recept toegevoegd.

Lasagne met kidneybonen en pittige kaassaus

Ingrediënten:

1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
250 gram rundergehakt
400 gram kidneybonen
400 gram tomatenblokjes
1 halve rode paprika
10 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
2 eetlepels verse oregano
50 gram boter
3 eetlepels witte bloem
350 milliliter koude melk
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
10 vellen lasagne
100 gram geraspte Gruyère

Attributen:

Ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).

Verhit de olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak daar zacht de ui in. Voeg knoflook toe en maak deze warm. Voeg het gehakt toe en bak rul.

Roer de bonen, tomaatblokjes en de rode paprika erdoor heen. Op smaak brengen met basilicum, oregano, zout en peper. Laat dit 10 minuten garen onder af en toe roeren.

Smelt de boter in een sauspan op een middelhoog vuur. Voeg geleidelijk de bloem toe en roer dit tot een mooie roux. Voeg langzaam de melk toe totdat er een gladde saus ontstaat. Roer de Parmezaanse kaas er doorheen zodat de saus wat dikker wordt.

Verdeel de helft van het bonenmengsel over de bodem van een ovenschaal. Leg er de helft van de lasagnevellen op, dan de resterende bonenmix en vervolgens de resterende vellen. Bedek het geheel met de saus en voeg als laatste een laagje Gruyère toe.

Zet de schaal 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Smullen maar!




2 opmerkingen:

  1. Hallo Johanna,
    Ik heb ook steeds last van die witte achtergronden. Het is vast een fout van Blogger. Gelukkig is Johan handig en kan hij het verwijderen bij HTML. Maar ik heb er tegenwoordig in iedere post last van.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Caroline voor de tip "verwijderen bij HTML". Dit is mij zoals je ziet gelukt. Ook even een kleine foutje weggewerkt.
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen