zondag 12 juni 2011

Chocolade-amandeltaart met LimoncelloDe laatste tijd kom ik steeds weer Limoncello tegen. Het lijkt wel of deze Italiaanse likeur op dit moment erg “ in “ is. Bij het restaurant Poppe waar ik laatst zo lekker gegeten heb, werd mij dit geserveerd na het dessert. Vrienden schenken het na een gezellige BBQ en ook in recente recepten op het web wordt dit heerlijke drankje tegenwoordig erg vaak genoemd.

Als je Limoncello drinkt (of nipt) na een heerlijke maaltijd op een zonnig terras en je sluit je ogen dan waant men zich echt in Italië. Dit drankje associeer ik dan ook met een mooie, zonnige zomervakantie.

Omdat het bijna zomer is en ik bijna op vakantie ga, heb ik een taart gemaakt die mij alvast doet denken aan al het goede dat komen gaat. Maar de eigenlijke reden om een taart te bakken is dat mijn man tijdens dit Pinksterweekend jarig is. Dat wilde ik vieren met deze smakelijke taart en voor ieder een glaasje Limoncello.

Chocolade-amandeltaart met Limoncello

Ingrediënten:

250 gram suiker
150 gram roomboter
6 eieren
150 gram zwarte chocolade
100 gram amandelen (fijngemalen)
100 gram bloem
1 zakje vanillesuiker
50 gram Savoiardi (verkruimeld)
1 likeur glaasje limoncello
Poedersuiker

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven 155 graden).

Laat de chocolade au bain-marie smelten.

Splits de eieren en klop de eiwitten tot schuim.

Vermeng de ingrediënten in deze volgorde: suiker, boter, eierdooiers, de gesmolten chocolade, de amandelpoeder, de opgeklopte eiwitten (schep het met een beweging van onder naar boven), de bloem, de vanilline, de verkruimelde koekjes en de limoncello.

Doe het mengsel in een beboterde bakvorm van 24 cm diameter.Zet in de oven gedurende 50 minuten.

Laat de taart afkoelen en bestrooi met bloemsuiker.

Serveer als dessert samen met roomijs en een glaasje Limoncello. Ook smaakt deze taart heerlijk met alleen een Italiaanse espresso.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten