zondag 23 mei 2010

Courgette spinazie en garnalen quiche



Eindelijk heb ik mijn nieuwe keukenmachine kunnen uitproberen. Ja, ja sinds kort ben ik in het gelukkige bezit van een Magimix 4200 XL. Lang heb ik getwijfeld om tot de koop van dit apparaat over te gaan, maar uiteindelijk toch over de streep getrokken. Eén van de redenen was dat ik bij de aankoop van het apparaat een workshop aangeboden kreeg bij Oldenhof. Een middag helemaal gericht op het bereiden van recepten met de Magimix.
Onder begeleiding door Gaston, de huiskok bij Oldenhof, heb ik het apparaat leren kennen en was niet meer zo beducht om het apparaat thuis te gaan gebruiken.
Eén van de gerechten die ik op de genoemde workshop heb gemaakt was deze quiche.

Voor het weekend had ik alle benodigde ingrediënten in huis gehaald en vanmorgen stond ik al vroeg in de keuken achter mijn nieuwe aanwinst om de quiche nogmaals, maar dan helemaal alleen, te gaan maken.

En het was geen probleem. Als je eenmaal maar weet wat de machine kan (en vooral wat echt niet kan en mag) dan is het gebruik een peuleschil. De quiche smaakte heerlijk en voor morgen heb ik nog een stukje bewaard.

Courgette spinazie en garnalen quiche (voor 6 personen)

Ingrediënten voor de vulling:

300 gram courgettes
150 gram spinazie zonder stelen
100 gram Hollandse garnalen
15 blaadjes basilicum
3 eieren
150 gram slagroom
50 gram boter
Zout en peper en nootmuskaat uit de molen
100 gram gruyère kaas, geraspt

Ingrediënten voor het kaasdeeg:

125 gram gruyère geraspt
175 gram bloem
12 gram boter
1 eierdooier los geklopt

Attributen:

Spingvorm van 23 cm
Keramische korrels of spliterwten

Bereiding:

Maak het deeg, zet de rasp in de machine en rasp de kaas. Zet het stalen mes in de machine voeg de bloem met wat zout in de mengkom en laat een paar tellen draaien, voeg de boter, dat in kleine stukjes is gesneden, er bij en laat draaien tot het deeg een structuur heeft van fijne korrels.
Voeg de kaas er bij en meng opnieuw. Voeg de eierdooier er bij en laat het mes zo lang draaien tot het deeg soepel en glad is.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de springvorm van 23 cm. Zet voor minstens 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Zet de schaaf in de machine en snijd de courgette in plakjes, bak deze kort in de boter met wat peper en zout. Zet apart.
Was de spinazie en kook deze kort in een klein beetje water. Afgieten en afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Knijp de spinazie goed uit. Doe de spinazie in de kleine mengkom met het stalen mes en druk een paar keer op de pulsknop, de spinazie mag niet te fijn zijn. Zet apart.

Neem de springvorm uit de koelkast en prik deze meerder malen met een vork. Dek het deeg af met bakpapier en hierop de keramische korrels en bak af in de voorverwarmde oven in 10 tot 15 minuten.

Meng de courgettes met de spinazie en de garnalen en de gehakte basilicum blaadjes. Doe deze in de springvorm.
Meng de eieren met de room en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Giet over de courgettes. Strooi hierover de geraspte gruyère en bak af in de oven voor ongeveer 20 minuten op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).

Als de quiche gaar is uit de oven halen en laten rusten voor 15 minuten. Het lekkerst is als je de quiche warm serveert.

Smullen maar!

3 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst! En de quiche ziet er heerlijk uit.
    Is toch ook wel zonder de magimix te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel Caroline. Zonder Magimix natuurlijk ook te maken. Wel meer snijwerk, maar minder afwas. Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen