woensdag 4 juli 2012

Salade Niçoise




In het koelschap van de supermarkt vind je tegenwoordig een groot assortiment aan maaltijdsalades. Allerlei combinaties zijn verkrijgbaar. Als je alleen op de verpakkingen afgaat dan zullen deze allemaal voortreffelijk smaken. Ik moet toegeven dat ik verschillende wel geprobeerd heb. Het is zo verleidelijk gemakkelijk. Maar ……. eigen gemaakte salades zijn toch lekkerder. Al is het alleen maar omdat ik ze met liefde maak.

Nadeel van het zelf bereiden is dat je er de tijd voor moet nemen. Het koken, snijden en samenstellen vergt nou eenmaal wat meer moeite. Het grootste voordeel is dat alle ingrediënten vers zijn en met de nu verkrijgbare seizoengroenten. Dat geeft voor mij de juiste smaak.

Zelf ben ik niet echt creatief en zal niet zo snel een nieuw recept creëren. Maar ik heb mijn weg gevonden op internet en in de bibliotheek als het om recepten gaat. Een kookboek waar ik altijd met heel veel plezier mijn ideeën uit haal is: Vers van Sarah Raven met als ondertitel Koken met de oogst van het seizoen.

Van deze klassieker heb ik weer genoten. Zelf gemaakt en lekker vers.

Salade Niçoise (voor 4 personen)

Ingrediënten:

300 gram (2 stukken) verse tonijn
Olijfolie
12 kwarteleitjes
350 gram sperziebonen
Zout
450 gram nieuwe aardappeltjes
10 geroosterde kerstomaatjes
2 rode Spaanse pepers, in dunne reepjes gesneden
10 radijsjes, doormidden gesneden
12 zwart olijven
12 ansjovisfilets
20 kappertjes

Voor de dressing:

3 eetlepels olijfolie
1 theelepel Dijon mosterd
1 eetlepel rode wijnazijn
Zout en zwarte peper


Bereiding:

Verwarm een grillpan voor tot deze zeer heet is, vet de stukken tonijn aan beide kanten licht in met een beetje olijfolie en gril ze aan elke kant 1,5 minuut. Laat ze 5 minuten rusten en snijd ze schuin in plakjes van 0,5 cm.

Kook de kwarteleitjes 4 minuten en laat ze schrikken en enigszins afkoelen in een kom met koud water. Pel ze.

Kook de sperziebonen 3 minuten in een pan met licht gezouten kokend water en spoel ze af in een kom met koud water.

Kook de aardappeltjes in circa 15 minuten beetgaar. Laat ze enigszins afkoelen.
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.

Schik de bonen als een bedje op de bodem van een grote, ondiepe schaal, Schep ze om met een deel van de dressing.

Voeg de kerstomaatjes, de Spaanse peper, radijsjes, aardappeltjes, olijven en ansjovis toe. Voeg de gepelde kwarteleitjes toe, strooi de kappertjes erover en schik de plakjes tonijn erop. Sprenkel de rest van de dressing over de salade en strooi het basilicum of de kervel erover.


Smullen maar!

dinsdag 3 juli 2012

Ciabattina met avocado



Wat is het toch eenvoudig een heerlijk broodje voor een zomerse lunch te maken. In een oogwenk was deze traktatie gereed.

De avocado lag mij al een paar dagen aan te kijken op de fruitschaal. Daar moest ik toch echt wat mee gaan doen. Inspiratie was al gauw gevonden, want in de koelkast waren de andere ingrediënten al aanwezig. Alleen het broodje is vers gekocht. Ik had geluk want het broodje was nog een beetje warm en knapperig.

Wat een heerlijkheid. Op mijn vrije dag met de zon in mijn achtertuin is het nu echt genieten.

Ciabattina met avocado

Ingrediënten:

1 ciabattina
1 avocado
4 plakjes bacon
1 vleestomaat
Limoensap
Zout en zwarte peper

Bereiding:

Snijd een ciabattina overlangs doormidden.

Bak de plakjes bacon in een droge koekenpan bruin. Bekleed een helft van het broodje met de bacon.

Snijd de tomaat in plakjes. Bak de plakjes tomaat een paar tellen in de nog warme koekenpan en leg de warme plakjes op de gebakken bacon.

Halveer een avocado, verwijder de pit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe het vruchtvlees boven op de plakjes tomaat.

Besprenkel met een beetje limoensap en voeg naar smaak nog wat zout en zwarte peper toe.

Dek af met het kapje van ciabattina.

Smullen maar!

woensdag 27 juni 2012

Lasagne met kidneybonen en pittige kaassaus


Variatie, daar hou ik wel van. Niet op elke dag van de week standaard een bepaald gerecht maken. Daarom in de Keuken van Johanna niet standaard woensdag - gehaktdag. Alhoewel, vandaag toch wel gehakt gebruikt als een van de ingrediënten in deze lasagne.

Lasagne maak ik op vele manieren, met verse producten, maar ook weleens met een saus uit een zakje, maar dit heeft niet mijn voorkeur. Soms maak ik de lasagnevellen helemaal zelf met meel en eieren, maar een andere keer als ik wat minder tijd tot mijn beschikking heb gebruik in de verse lasagnevellen van AH. Ook heel erg lekker.

Met de vulling van een lasagne varieer ik veel. Van een traditionele met gehakt of verschillende verse kazen of spinazie met gerookte kip of een gevuld met stukjes zalm. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Verrassend is het recept uit Proef van de Keurslager. Hier wordt gebruikt gemaakt van kidneybonen en de heerlijke kazen Parmezaan en Gruyère. Ik heb vandaag nog als extra vulling rundergehakt aan dit recept toegevoegd.

Lasagne met kidneybonen en pittige kaassaus

Ingrediënten:

1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
250 gram rundergehakt
400 gram kidneybonen
400 gram tomatenblokjes
1 halve rode paprika
10 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
2 eetlepels verse oregano
50 gram boter
3 eetlepels witte bloem
350 milliliter koude melk
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
10 vellen lasagne
100 gram geraspte Gruyère

Attributen:

Ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).

Verhit de olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak daar zacht de ui in. Voeg knoflook toe en maak deze warm. Voeg het gehakt toe en bak rul.

Roer de bonen, tomaatblokjes en de rode paprika erdoor heen. Op smaak brengen met basilicum, oregano, zout en peper. Laat dit 10 minuten garen onder af en toe roeren.

Smelt de boter in een sauspan op een middelhoog vuur. Voeg geleidelijk de bloem toe en roer dit tot een mooie roux. Voeg langzaam de melk toe totdat er een gladde saus ontstaat. Roer de Parmezaanse kaas er doorheen zodat de saus wat dikker wordt.

Verdeel de helft van het bonenmengsel over de bodem van een ovenschaal. Leg er de helft van de lasagnevellen op, dan de resterende bonenmix en vervolgens de resterende vellen. Bedek het geheel met de saus en voeg als laatste een laagje Gruyère toe.

Zet de schaal 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Smullen maar!




dinsdag 26 juni 2012

Aardbeiengratin



Een verrassend fris en romig toetje met heerlijke zoete Hollandse aardbeien. Een traktatie voor jong en oud.

Je zou kunnen denken dat je voor dit dessert de oven moet gebruiken. Maar in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden gebeurd dit niet. Het krokante laagje komt van de basterdsuiker.

De combinatie van slagroom, yoghurt, citroenschil en het zoet van de aardbeien is dit een heerlijke afsluiting van een zomerse maaltijd. Eenvoudig en snel te maken. De ingrediënten voor dit recept zijn gebaseerd op 6 personen.

Aardbeiengratin

Ingrediënten:

300 milliliter slagroom
300 milliliter volle yoghurt
225 gram aardbeien
Geraspte schil van 1 citroen
Beetje fijne kristalsuiker
Beetje citroensap
115 gram lichtbruine basterdsuiker

Benodigdheden:

6 dessertbakjes

Werkwijze:

Klop de slagroom met suiker naar smaak tot zachte pieken. Vouw de yoghurt, enkele fijn gesneden aardbeien en de geraspte citroenschil erdoor. Voeg naar smaak wat suiker en citroensap toe.

Verdeel de overige aardbeien over de bakjes en schep hierover het roommengsel. Strooi de basterdsuiker er in een dun laagje overheen.

Zet de bakjes voor minstens 2 uur in de koelkast, zodat zich een krokant laagje kan vormen.

Smullen maar!

zaterdag 2 juni 2012

Wieringer Stik


Wat is een Wieringer Stik. Dit was voor mij en mijn collega’s tot gisterenmorgen ook een groot raadsel. In de auto naar de bestemming van ons jaarlijks personeelsuitje hebben wij dat uitvoerig besproken en getracht het raadsel op te lossen. Allerlei ideeën borrelden boven, maar deze eenvoudige, maar smakelijke en voedzame oplossing van ons vraagstuk hadden wij niet kunnen bedenken.

Langs de Oosterkade in Den Oever werden wij ontvangen door schipper Jan Rotgans op het schip WR 130, MS “Johanna II”. De naam van het schip is geheel toevallig, maar ik vind het wel een leuke bijkomstigheid en inspireerde mij om over onze culinaire oestertocht te vertellen.

De koffie met een Wieringer Stik stond klaar en al spoedig voerden wij het wad op. Het visnet ging overboord voor de ingrediënten welke de basis zouden zijn van een bisque. Met eigen handen heb ik jonge haringen apart gehouden en krabbetjes en de garnalen gesorteerd. Waddenkok Grote Ben maakte van de schaaldieren een fantastische vissoep. Verser dan vers kan gewoonweg niet. Met wat geslagen room en een paar takjes wilde venkel was dit onze eerste culinaire verrassing van de dag.

Het bijbootje van de Johanna II bracht ons tot vlak voor een zandplaat in het zicht van de marinehaven van Den Helder en aan de horizon het eiland Texel. Met geplons en gespetter bereikten wij na een korte wandeling de oesterbank. Op de bij eb drooggevallen zeebodem verzamelden wij het zeebanket voor onze maaltijd. Maar eerst moest er geproefd worden. Schipper Jan opende vakkundig de eerste oesters en alvorens wij deze verorberden schonk hij een dopje wodka. Een mooie begeleiding bij de zilte smaak van de oester.

Onze boodschappenmand vulde zich al ras. Oesters en kokkels. Waddenkok Grote Ben stond bij terugkomst op de Johanna II al klaar om de proeverij te starten. Een opsomming van de culinaire verrassingen:
Gestoomde oesters met zwarte bonensaus, Oesters met (drie minuten gekookt en daarna geklust) ei. Kokkels gestoomd met knoflook en tomaat.


Jonge haring, gefrituurd en in gelegd in een zwarte bonen saus.


Gefrituurde garnalen.

Met plezier kijk ik terug naar deze dag vol culinaire verrassingen en nieuwe indrukken. Een uitje weg van de dagelijkse drukte. Met de wind in de haren en de zon in het gezicht, met de voeten in het slik en in het gezelschap van een wijze visserman en grote waddenkok. Bedankt mannen voor deze onuitwisbare culinaire zeereis.

Wieringer Stik

Ingrediënten:

1 beschuitje
Klein beetje boter
Plakjes romige jong belegen kaas
1 plakje roggebrood

Bereiding:

Besmeer het beschuitje met een beetje boter. Beleg het beschuitje met de plakjes kaas. Leg daarbovenop het plakje roggebrood.

Smullen maar!

dinsdag 29 mei 2012

Asperges vitello tonnato


Het is de tijd voor asperges. De lente is nog niet voorbij, dus het kan nog. Deze verrukkelijke groente kan je op vele wijze bereiden.

Vandaag heb ik een bijzondere combinatie gemaakt. Naast de traditionele manier van serveren (met ham en ei) probeer ik elk jaar wel enkele nieuwe recepten uit. Inspiratie komt van alle kanten naar mij toe. Dit keer een recept uit het magazine Proef van de Keurslager. Volgens de schrijfster van het recept (Ilse) geciteerd: “Verrassend en lekker”. Ik ben het volledig met haar eens. Vooral de combinatie met tonijnmayonaise is onweerstaanbaar fris en vol van smaak. De moeite van het proberen zeker waard.

Asperges vitello tonnato

Ingrediënten:

200 gram kalfsfricandeau
5 eetlepels olijfolie
250 gram tonijnfilet
12 asperges, geschild
1 eetlepel witte wijnazijn
½ halve eetlepel Dijon mosterd
1 eetlepel honing
Een paar blaadjes rucola

Voor de tonijnmayonaise
2 eetlepels crème fraîche
4 eetlepels mayonaise
Rasp van ½ halve limoen
100 gram tonijn in olie
4 ansjovisfilets
2 eetlepels olijfolie
Sap van een halve limoen
1 eetlepel kappertjes
2 bosuitjes, fijngesneden

Bereiding:

Bestrooi de fricandeau met zout en peper en schroei rondom dicht in twee eetlepels olijfolie. Plaats het vlees in een voorverwarmde oven op 180 graden (heteluchtoven 165 graden) en bak tot een kerntemperatuur van 53 graden (ongeveer 15 tot 20 minuten).

Bestrooi de tonijn met zout en peper en bak het rondom tot de buitenste laag (1 cm) gaar is en de binnenkant rauw. Zet de vis koud weg.

Kook de asperges gaar in ongeveer 10 minuten en laat ze uitlekken op een theedoek. Meng de witte wijnazijn, mosterd en honing met de overige olijfolie. Haal de asperges door deze dressing.

Meng voor de tonijnmayonaise alle ingrediënten in een keukenmachine, behalve de kappertjes, de bosui en het limoensap. Voeg dit pas als laatste toe. Breng op smaak met het limoensap, zout en peper.

Snijd dunne plakjes van de fricandeau en de tonijn. Leg op een bord drie plakken tonijn, daar bovenop 3 asperges en daarop enkele plakjes vlees.
Garneer met de tonijnmayonaise en rucola.

Serveer met gekookte nieuwe aardappeltjes.

Smullen maar!

maandag 21 mei 2012

Komkommergazpacho


Welkom zon, welkom zomer! Eindelijk kunnen genieten van een bijna zomers weekend. En jawel, deze werd direct gevolgd door een onweersbui.

Na het schuren, plamuren en gronden van de nieuwe pui heb ik op het eind van de dag van een zomerse maaltijd in de tuin kunnen genieten met een koud glaasje rosé. Ondertussen de BBQ opgetuigd en een lekkere frisse appetizer gemaakt in de vorm van een gazpacho.

Deze koude soep smaakt heerlijk als voorgerecht, maar kan ook gemakkelijk in een thermosfles worden meegenomen voor een zomerse picknick.


Komkommergazpacho

Ingrediënten:

1 komkommer
3 deciliter groentebouillon
1 rode ui
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie
50 gram casinobrood
Zout en peper
Paar blaadjes munt


Attributen:

Blender


Werkwijze:

Schil de komkommer, halveer deze in de lengte en verwijder het zaad en het vocht.
Snijd het vruchtvlees in stukken en doe deze in een blender.

Pel de ui en snij in stukjes. Pel de knoflook en snij in vieren. Week het ontkorste casinobrood in een beetje water, knijp het vocht eruit en verdeel de massa in kleinere stukjes.

Voeg de bouillon, olie, ui, knoflook, brood, zout en peper en munt naar smaak aan de gepureerde komkommer toe en pureer wederom met de blender tot een gladde massa.

Verdeel de gazpacho in glaasjes en serveer met een stengel komkommer en een blaadje munt.


Smullen maar!