Bloemkool met een sausje maar dan even anders. Niet zoals van oudsher, zoals oma's en moeders deze maakten met aardappels en een wit sausje, maar nu als een ovenschotel met pasta. Het aanbevelen waard. Ook de kinderen zullen van dit gerecht genieten.
Deze ovenschotel is gemakkelijk te maken, zelfs een dag van te voren. Wanneer de ovenschotel afgekoeld is, kan je deze afgedekt in de koelkast bewaren. De volgende dag gaat het gerecht 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Ingrediënten: voor 4 personen
350 gram penne
750 gram bloemkoolroosjes
250 gram hamblokjes
30 gram boter
30 gram bloem
400 milliliter volle melk
zout, peper en nootmuskaat naar smaak
100 gram geraspte kaas
Attributen:
Ovenschaal (ca. 20x25cm)
Steelpan
Garde
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht oven 200 graden).
Maak nu eerst de bechamelsaus:
Laat 30 gram boter smelten in een steelpan op een laag vuur. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer met een garde en laat de roux kort garen. Pas op dat deze niet bruin wordt.
Voeg nu een scheut melk toe en roer dit door de roux tot alles is opgenomen. Voeg dan pas weer een scheut melk toe, roer en herhaal deze stappen totdat alle melk is opgenomen en een gladde saus zonder klontjes ontstaat.
Haal de pan van het vuur en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
Kook de penne in ruim water in 6 minuten beetgaar. Kook ondertussen de bloemkoolroosjes in weinig water in 10 minuten beetgaar. Giet de penne en de bloemkool af en laat goed uitlekken.
Schep de penne, de bloemkool, de hamblokjes en de helft van de bechamelsaus om in een ovenschaal. Verdeel de rest van de bechamelsaus over de pasta en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
Zet de schotel in het midden van de oven en bak in 20 minuten goudbruin.
Smullen maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten