zondag 5 november 2017

Zoete-aardappelsoep met ballen



Inspiratie voor deze soep heb ik uit het maandelijkse magazine Boodschappen van de plaatselijke supermarkt. Alleen de inspiratie dus, want de basis van dit gerecht is anders dan het beschreven recept.

Ik mag graag het bereiden van een soep aanvangen met het fruiten van een gesnipperde ui. Geeft naar mijn mening nog meer smaak en maakt de soep voller en krachtiger. Tot slot en dat is heel belangrijk in de Keuken van Johanna, is de wens van mijn man dat in een soep ballen horen te zitten. Niet zo maar een paar, nee volop aanwezig en met een krachtige smaak.

In mijn nieuwe woonplaats en ook in de gehele provincie Friesland is het heel gebruikelijk dat de slager het gehakt kruidt. Als men iets anders dan gekruid gehakt zou willen kopen bij de slager dan moet je dat bij aankoop duidelijk aangeven. Gelukkig voldoet de smaak volledig aan onze wens.

Zoete-aardappelsoep met ballen

Ingrediënten:

2 uien (middel), gesnipperd
3 teentjes knoflook, gehakt
1 scheut arachide olie
3 zoete aardappels, in blokjes gesneden
3 wortels, in blokjes gesneden
1 paprika, in blokjes gesneden
1 theelepel kardemom poeder
0,5 theelepel kurkuma
0,5 theelepel kaneelpoeder
0,5 theelepel cayennepeper
1 liter groentebouillon
300 gram gekruid gehakt
4 eetlepels pompoenpitten
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels honing
5 eetlepels kwark
1 limoen, rasp en het sap
1 theelepel chilivlokken

Attributen:

Soeppan met dikke bodem
Staafmixer
Koekenpan


Werkwijze:

Fruit de uien en de gehakte knoflook in een scheut olie tot dat de uien glazig en zacht zijn.

Schenk de groentebouillon erbij en voeg de blokjes zoete aardappel, wortel, paprika en de specerijen toe. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen. Pureer dan de soep met behulp van een staafmixer.

Draai ondertussen van het gehakt de soepballetjes en voeg deze, nadat de soep gepureerd is, toe aan de soep. Laat het geheel verder nog zachtjes koken totdat de balletjes gaar zijn.

Rooster de pompoenpitten en het sesamzaad in een droge en hete koekenpan. Zet het vuur uit en roer de honing snel en goed door de pitten en zaadjes. Bestrooi naar smaak met zout en peper. Laat afkoelen op een koud bord.

Meng de kwark met de rasp en het sap van een limoen en wat chilivlokken naar smaak.

Schep de soep in een diep bord en garneer met een lepel kwark en de krokante pompoenpitten.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten